Lekovito bilje i čajevi: najvažnija pravila prilikom kupovine

Kvalitet bilja direktno utiče na efikasnost pripremljenih preparata. Zato je važno da znate na šta da obratite pažnju prilikom kupovine lekovitih trava i čajeva

by | 20.05.2022
Kupovina lekovitog bilja

Kvalitet bilja direktno utiče na efikasnost pripremljenih napitaka, odvara, masti. Zato je važno da znate na šta da obratite pažnju prilikom kupovine lekovitih trava

Piše: Irina Mihajlova, travarka

Proverite trave pre kupovine – obratite pažnju na sledeće:

Ukoliko biljke kupujete u zelenoj apoteci ili prodavnici zdrave hrane, kora, listovi i trava treba da budu ravnomerno usitnjeni. Koren, plodovi i seme usitnjavaju se do krupnog praha, dok cvetovi (ponekad i plodovi i seme) ostaju celi. Što se tiče lekovitih mešavina, one treba da budu homogene.

Kad bilje kupujete na pijacama, često se mogu pronaći cele, neusitnjene biljke. Tako lakše možete oceniti njihov kvalitet. Ukoliko se bilje čuva pravilno, u većini slučajeva ono je svetlozelene ili žute boje, prijatnog mirisa i lomi se kad ga pritisnete. Ako se suva biljka pretvori u prah kad je protrljate između dlanova, to je znak da se presušila.

Suvi plodovi, recimo šipka, jarebike, gloga, borovnice, jagode – ne treba da ostanu u gomilicama ili da ostavljaju vlažan trag na dlanovima ukoliko ih zgnječite.

VAŽAN JE ROK TRAJANJA!

Do godinu dana čuvaju se: oman, glog, đurđevak, ljubičica, divizma, neven, različak, origano, gorocvet, šipak, čaga i dr.

Do dve godine: kičica, kopriva, lipa, pelin, majčina dušica, kokotac, troskot, dvozub, kao i seme bundeve, pupoljci bora i breze i dr.

Do tri godine: iđirot, beli slez, hoću-neću, rusa, smilje, zova, kantarion, podbel, ženska bokvica, srdačica, srcopuc, vratić i dr.

Do pet godina: kora hrasta i krušine, koren maslačka, cvetovi hajdučke trave, rastavić, plodovi pasjakovine, šljive i dr.

Ako ste voljni da sami uzgajate lekovito bilje – imamo odlične savete za vas. Pročitajte naš tekst Apoteka u saksijama

 

Foto: Gilitukha / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com