Neven – brza pomoć za kožu

Neven pomaže u slučaju ogrebotina, upala i rana – najbolji je melem za kožu

by | 02.06.2022
neven

Jednostavna biljka neven pravo je blago za vikendaše i osobe koje imaju dvorište. U bašti štiti zemlju od zaraze, sprečavajući razvoj gljivičnih oštećenja. A samim vlasnicima vikendica (i svima koji leti borave napolju, bilo da je to šuma, park ili dvorište) pomaže u slučaju ogrebotina, upala i rana zahvaljujući protivupalnom i antiseptičkom dejstvu. Rečju – najbolji je melem za kožu.

Piše: Elena Zjabrova, dermatolog, Lugansk

TINKTURA NEVENA

Kašiku isitnjenih suvih cvetova nevena prelijte sa 150 ml votke. Ostavite da to odstoji nedelju dana na tamnom mestu. Procedite i koristite za obloge, razblažujući kašiku sredstva u čaši vode.

MAST OD NEVENA

Suve cvetove nevena sameljite u prah u mlinu za kafu. Sto grama svinjske masti rastopite na vodenoj pari. Izmešajte mast i dve-tri kašike praha. Grejte na vodenoj pari sat vremena. Zatim procedite i otklopljeno ostavite da se ohladi. Čuvajte u staklenoj tegli u frižideru. Mast vadite isključivo suvom drvenom kašikom.

NEVENOVO ULJE

Cvetove nevena, sakupljene tokom suvog vremena, osušite i stavite u teglu. Napunite je skoro do vrha, ne zbijajući previše. Do vrha prelijte toplim biljnim uljem. Celu teglu držite na vodenoj pari sat vremena. Zatim ostavite da nedelju dana odstoji na tamnom mestu. Procedite ulje i čuvajte u frižideru.

Pročitajte i… Kako lečiti dekubitus

 

 

 

 

Foto: Rawf8 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com