POŽURITE U ŠUMU… „PONUDA“ U JULU JE NEVEROVATNA

Lekovite trave sakupljaju se u trenutku kad su njihova korisna svojstva na vrhuncu. Leti je to vreme cvetanja. Zato, požurite u šumu u julu...

by | 28.06.2022
šuma u julu

Lekovite trave sakupljaju se u trenutku kad su njihova korisna svojstva na vrhuncu. Leti je to vreme cvetanja. Zato, požurite u šumu…

Biljke koje cvetaju zahtevaju pedantnost prilikom sakupljanja, kako se cvasti ne bi lomile ni osipale. Najbolje je sirovinu slagati u guste svežnjeve i uvijati u papir ili tkaninu, ili stavljati u debele platnene vreće. Samo tako ćete je bez oštećenja dostaviti do mesta sušenja.

Crnjevac

U vreme intenzivnog cvetanja, pomoću srpa ili baštenskih makaza odseca se sav nadzemni deo stabljike s lišćem i cvastima. Sirovina se može koristiti u svežem obliku ili osušiti na temperaturi od najviše 50 stepeni. Suva trava čuva se najduže godinu dana.

* Odvar od crnjevca (lat. Prunella vulgaris) zaštitiće vas od mikroba, sniziti vam temperaturu, sprečiti upale, otkloniti grčeve i ublažiti alergiju. Koristan je diuretik, pomaže prilikom zarastanje rana i ima laksativni efekat.

* Crnjevac se primenjuje u slučaju hipertireoze, kad je povećana sekrecija hormona tiroksina. Pozitivan efekat ove biljke ogleda se i prilikom lečenja gušavosti, hipertenzije, stenokardije i otoka.

Gorka detelina

Lišće gorke deteline (lat. Menyanthes trifoliata) sakuplja se odmah posle cvetanja. Ono se odseca ili otkida s malim delom peteljke. Nije dobro kad je lišće mlado jer crni prilikom sušenja (izbegavajte i da čupate čitavu biljku s korenom). Najbolje je da ga sušite u rerni na temperaturi od najviše 50 stepeni. Sirovina je suva onda kad se peteljka lomi. Ukoliko se savija, dosušite je. Gotovu sirovinu čuvajte do dve godine, jer nakon toga gubi na kvalitetu.

* U zvaničnoj medicini gorka detelina koristi se za podsticanje lučenja želudačnog soka, poboljšanje rada organa za varenje i jačanje apetita.

* Gorka detelina ulazi u sastav lekovitih mešavina za želudac, podsticanje apetita, izbacivanje žuči i smirenje. Koristi se u slučaju klimakteričnih poremećaja. Spolja se odvari primenjuju za ispiranje čireva, rana koje teško zarastaju, kao i za kupke u slučaju dermatitisa. Sem toga, gorka detelina blagotvorno utiče na ceo organizam.

Smilje

Sakupljaju se samo cvasti, tako što se od stabljika odsecaju pomoću makaza, a drška ne treba da bude duža od centimetra. To se radi početkom cvetanja, jer će se u suprotnom cvetovi raspadati prilikom sušenja. Smilje (lat. Helichrysum arenarium) suši se na promaji, a sirovina je spremna ako se lomi prilikom savijanja. Čuvajte je u papirnim vrećama do tri godine.

* Odvari od smilja normalizuju sekreciju žuči, doprinose njenom normalnom oticanju, povećavaju tonus žučne kese i sekreciju želudačnog soka i soka pankreasa.

* Ovi odvari primenjuju se u slučaju zapaljenja žučne kese i kamena u žuči.

Gorki pelen

Vrhovi pelena (lat. Artemisia absinthium) odsecaju se na početku cvetanja i vezuju u male metlice. Sirovina ima jak začinsko-gorkast miris, koji se zadržava i nakon sušenja. Suva biljka čuva se u papirnim kesama dve godine.

* Pelen ima jedinstvena tonizirajuća svojstva. Čisti i stimuliše sve sisteme u organizmu.

* Odvari od pelena koriste se za lečenje gastritisa i čira na želucu, jetri i žučnoj kesi. Takođe se primenjuju u ginekologiji za oslobađanje od hlamidije, toksoplazme, trihomonijaze, ureaplazme, gljivica. Tinkture umiruju nervni sistem, pa su naročito korisne tokom lečenja od alkoholizma, dok čaj od pelena pomaže u borbi sa suvišnim kilogramima.

Protivak

Najbolje je da se lekovita sirovina sakuplja pomoću malog srpa – odseca se polovina ili dve trećine biljke s cvastima. Kod kuće od dela sveže biljke možete napraviti sok pomoću blendera (zamrzava se i čuva u zamrzivaču do godinu dana). Ostatak osušite u rerni ili na vazduhu (u hladu). Direktno sunce lišava sirovinu korisnih svojstava.

* Protivak (lat. Lysimachia vulgaris) prirodni je antiseptik, ima vezivno svojstvo i potpomaže zarastanje rana.

* Odvari od njega leče čir na želucu, artritis, anemiju i skorbut. Čaj olakšava opšte stanje u slučaju gripa i otklanja bolove u grlu, a sokom od protivka može se izlečiti konjunktivitis.

Foto: Emils Vanags / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com