Ruska mast protiv bolova u kičmi – bol kao rukom odnesena za 4 dana

by | 08.06.2024
Ruska mast protiv bolova u kičmi - bol kao rukom odnesena za 4 dana

Ova ruska mast protiv bolova u kičmi mnogima je donela olakšanje i to za kratko vreme, zbog čega je veoma cenjena u Rusiji.  Saznajte kako se pravi i uvek je držite u kući za svaki slučaj.

Legenda kaže da je čuveni bogatir Ilja Muromec bio nepokretan i trpeo užasne bolove u leđima, a onda ga je oman podigao na noge. Ova legenda se s kolena na koleno prepričavala i na isti način se prenosio recept za čuvenu mast.

Ruska mast za bolnu kičmu

U jednoj drevnoj ruskoj legendi spominje se jedinstvena biljka koja je podigla na noge viteza Ilju (jedini epski junak koga je Ruska pravoslavna crkva kanonizovala). On je u mladosti zbog teške bolesti koju je pretrpeo ostao nepokretan.

Do njegove 33. godine pratili su ga nesnosni bolovi u kičmi, ali je onda čudesno ozdravio i postao nadaleko čuveni vitez. Biljka koja mu je pomogla nazivana je raznim imenima: jelenina trava, divlji suncokret, šumski oman. Danas nam je poznata kao oman (lat. Inula).

U njenom korenu otkrivena je ogromna količina inulina – upravo njegova visoka koncentracija omogućuje moćan protivupalni efekat. Lekovitom dejstvu omana divio se još i Avicena, nazivajući ga „izvanrednim lekom“, koji ga je preporučivao u slučaju bolova u zglobovima, leđima i kostima, te upale sedalnog nerva.

Ovako se pravi ruska mast protiv bolova u kičmi

Dakle, ovo je recept za mast koju bi valjalo da imate u kući. Mast se priprema na spedeći način: uzmite 40 g suvog korena omana i 10 g korena iđirota i to sameljite u mlinu za kafu. Zatim 50 g mešavine pomešajte sa 300 g topljene domaće svinjske masti. Smesu topite na vodenoj pari sat i po vremena, stalno mešajući. Ostavite da se ohladi i – mast je gotova!

Mast se lagano umasira na bolna mesta ujutru i uveče po  20 minuta. Primetno poboljšanje može da nastupi već posle četiri dana. A kroz dve nedelje trebalo bi da potpuno prođe bol u leđima i da omogući normalno kretanje. Takođe je važno da se za to vreme ne podiže težak teret.

gzaleckas / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com