Ruska narodna medicina: Koje biljke su spas prilikom trovanja hranom!

by | 28.06.2017

U slučaju trovanja hranom, a ona su u poslednje vreme česta, uvek preporučujem da se uzima lincura (lat. Gentiana lutea, rus. gorečavka) – koja deluje besprekorno. Važno je uzeti u obzir činjenicu da je lincura kontraindikovana ženama tokom menstrualnog ciklusa, pa tada ne treba da je koriste, a naročito ne tokom trudnoće, jer može da izazove pobačaj.
Želim da naglasim da lincura predstavlja tonik gorkog ukusa i da nije efikasna samo u slučaju trovanja hranom nego pomaže čak i usled kancerogene intoksikacije. Ova biljka ispoljava izvanredno antitoksično dejstvo kod pacijenata tokom onkoloških terapija, posebno prilikom hemoterapija.
Najbolje je da od lincure napravite odvar: 50 g biljne sirovine prelijte sa 500 ml votke i ostavite da odstoji dve-tri nedelje na tamnom mestu. Preparat se koristi za poboljšanje rada jetre i želuca – uzimajte po deset kapi tri puta dnevno pre jela s malo vode. Mada, u slučaju trovanja preporučujem 20–30 kapi odvara s vodom na svaka dva sata, nezavisno od obroka, dok potpuno ne ozdravite.U prirodi postoji mnogo vrsta lincure. Ja koristim krstastu lincuru (lat. Gentiana cruciata, rus. gorečavka perekrestnolistnaя), mada sve vrste imaju slična svojstva i međusobno su zamenljive. Mnoge lincure su veoma dekorativne (na primer, lincura bez stabla, mlečika, lincura s krupnim cvetovima, encijan, pegava lincura). Vrlo je moguće da se neke od ovih lekovitih biljaka nađu u baštama i dvorištima…


Dobro antioksidativno dejstvo ima i brusnica. Prilikom trovanja bolje je da se uzima ukiseljena brusnica ili ona koja je izgnječena sa šećerom, ali može se koristiti i slatko od brusnice.
Pored toga, usled trovanja pomoći će i okruglolisna kruščica (lat. Pyrola rotundifolia, rus. grušanka kruglolistnaя). To je mala biljka koja raste u severnim delovima Rusije i čije lišće podseća na lišće svima nama poznatog drveta kruške – odatle i naziv kruščica. Kruščica ima vezivno, protivupalno, antiseptičko i antialergijsko dejstvo, smanjuje šećer, korisna je u slučaju prostatitisa i tumora. Prilikom trovanja hranom preporučujem da kašiku kruščice prelijete šoljom ključale vode, dinstate na slaboj vatri deset minuta, procedite i pijete kao čaj bez posebne mere.

 

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com