Sačuvajte koprivu za zimu

by | 26.09.2017

Stara ruska izreka kaže da jedna kopriva zamenjuje sedam lekara, zato napravite zalihe ove dragocene biljke

Kopriva je veoma cenjena lekovita biljka. Po svojoj hranljivosti meri se s mahunarkama, a njom se hrane čak i domaće životinje i živina. Obiluje karotenom, vitaminima K, B2 i C. Askorbinskom kiselinom najbogatiji su prvi mladi prolećni izdanci, dok leti nije visok nivo vitamina C u koprivi. Listovi sadrže dosta skroba, šećera, organske kiseline i hlorofila, u čijem sastavu ima mnogo magnezijuma.

Višestruka primena
U zvaničnoj medicini kopriva se široko primenjuje jer deluje hemostatično, zbog vitamina K koji sadrži, a u narodnoj medicini ima čak i širu primenu – za zarastanje rana, kao antiinflamatorno i okrepljujuće sredstvo. Odvar od korena koristi se u slučaju kašlja, reumatizma, tuberkuloze pluća, kao diuretik usled upale bubrega, dijabetesa, žutice. Kopriva se često upotrebljava i za jačanje kose.

Kako je čuvati saznajte na sledećim stranicama…


KOPRIVINO ULjE
U posudi za gnječenje usitnite svežu koprivu tako da dobijete ujednačenu kašu. Proceđenoj kaši dodajte istu količinu ulja (najbolje je orahovo) pa time mažite prsa, slepoočnice i čelo svako veče pre spavanja. Narodna medicina još od srednjeg veka preporučuje ovaj preparat za jačanje živaca i bolje pamćenje.
TINKTURA OD KOPRIVINOG LISTA
Svežim vrhovima koprive napunite teglu pa u nju nalijte domaću rakiju. Ostavite da odstoji mesec dana na toplom mestu (povremeno protresite). Kad se ocedi, tinktura se uzima triput dnevno po 20 do 40 kapi razređenih u malo vode. Preparat je naročito koristan u slučaju umora na prelasku godišnjih doba, jer nadoknađuje minerale koji nam nedostaju u organizmu.

SUPA OD KOPRIVE
Od zamrznutog lišća tokom cele godine možete pripremati supu koja čuva imunitet i jača krvnu sliku.
SIRUP OD KOPRIVE
Dvesta pedeset grama listova sveže koprive prelijte litrom kipuće vode i ostavite to da odstoji preko noći. Sledećeg dana kratko prokuvajte s litrom meda. Sirup se preporučuje deci za jačanje imuniteta, jer sadrži idealnu dozu vitamina i minerala. Uvek ga razredite s vodom (pola kašičice na dva decilitra vode), a za bolji ukus – dodajte cimet, vanilu, jagode ili kupine.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com