Sibirska ruža je zlatni koren

Ova misteriozna biljka pravo je blago – ublažava nervnu napetost, vraća snagu nakon bolesti i jača radnu sposobnost

by | 12.07.2022
zlatni koren

Stara altajska legenda kaže da će onaj ko nađe zlatni koren poživeti dva veka i do kraja biti srećan i zdrav. Verujte u legende ima ih mnogo i svaka je sve lepša od druge. Godine 1961. naučna ekspedicija pronašla je misterioznu biljku u altajskim tajgama, na visini od 3.000 metara, i ubrzo je svima postalo jasno da je njen koren zaista zlatan. Pravo blago za zdravlje!

RHODIOLA ROSEA

Nije slučajno što sibirsku ružu nazivaju zlatnim korenom (lat. Rhodiola rosea) jedinstvene osobine ove biljke veoma su slične ženšenu (poznatijem kao koren života).

Osim što ublažava posledice stresa, sibirska ruža povećava radnu sposobnost, poboljšava pamćenje i pažnju, normalizuje metabolizam, a pozitivno utiče i na mišiće i mozak.

ADAPTOGENA BILJKA

Zlatni koren je adaptogena biljka koja olakšava prilagođavanje organizma na nepovoljne ili štetne uslove, kao što su toplota ili hladnoća, glad ili žeđ, otpornost na otrove i radijaciju, hipoksija, teški fizički napori ili neki drugi stres za organizam.

Adaptogene biljke u stanju su da spreče mnoge bolesti ili olakšaju njihov tok, a njihovom upotrebom možete produžiti mladost. Ali, to, naravno, ne znači da možete koristiti tako jaka sredstva stalno neophodna su samo u situacijama kad se čovek susreće sa stvarnom pretnjom od bolesti ili u starosti. Obično se primenjuje tinktura ako vam odjednom ponestane snage, kada izgubite volju za životom ili ukoliko ste apatični.

RECEPT: Oko 50 g korena u prahu prelijte sa dve čaše votke. Ostavite da odstoji dve nedelje na tamnom mestu, a protresajte ga s vremena na vreme. Procedite i pijte po 20 kapi tri puta dnevno, pola sata pre jela. Počnite sa pet kapi tri puta dnevno, a s vremenom ćete doći do 20 kapi. Ovo je odlično sredstvo koje vraća snagu i energiju.

PRIMENA ZLATNOG KORENA

* Zlatni koren sadrži rezerve hranljivih materija, a za lečenje se preporučuje rizom koji svojim mirisom podseća na ružino ulje.

* Ova biljka otklanja umor, poboljšava fizičke i mentalne sposobnosti, ublažava nervnu napetost i vraća živost.

* Njen koren sadrži supstance koje vraćaju snagu i energiju i nakon bolesti.

* Ekstrakt zlatnog korena se u kratkim kurama koristi  i za poboljšanje pažnje i pamćenja. Stimuliše rad mozga.

* Čuva srce, krvni pritisak i olakšava lučenje žuči.

* Leči rane, izoštrava vid i sluh.

* Spasava od pregrevanja i prehlade.

* Možete ga dodati u različite ekstrakte od lekovitog bilja da biste im dodatno poboljšali svojstva.

* Mladi listovi zlatnog korena mogu se stavljati u salate.

* Rusi od ovog korena pripremaju dijetetske čajeve, želee, kompote, lekovite slatkiše ili džem.

RECEPTI SA ZLATNIM KORENOM

SANIRA GNOJNE RANE

* Zlatni koren pogodan je i za spoljašnju primenu. Njegovom tinkturom mogu se lečiti i zagnojene rane ili čirevi koji ne zarastaju, dekubitis, konjunktivitisUzmite kašiku suvog, samlevenog korena i prelijte ga sa 300 ml proključale vode. Ostavite da odstoji četiri sata u termosu, pa procedite. Koristiti tinkturu dva do tri dana kao losion ili stavljajte obloge..

JAČA ŽIVCE

* Da biste ublažili nervnu napetost i poboljšali raspoloženje, ponekad se okupajte u odvaru od zlatnog korena. Odlično smiruje a istovremeno vraća energiju!

PROTIV PREHLADE

* Zlatni koren možete dodati i prilikom inhalacija, ako ste prehlađeni. Koristi se i u lečenju srčane insuficijencije: 10 g samlevenog korena prelijte šoljom proključale vode, ostavite da odstoji četiri sata a zatim procedite. Uzimajte po četvrtinu šolje ovog napitka dvaput dnevno. Isto sredstvo možete koristiti i u slučaju nervnih poremećaja ili bolesti organa za varenje.

Zlatni koren je veoma retka biljka, smiruje nerve, poboljšava san i vraća u život, ali nikada nemojte preterati s dozom, jer ćete postići suprotan efekat depresivno raspoloženje i glavobolju.

Pročitajte i… RODODENDRON – eliksir mladosti i dugovečnosti

Foto: rezkrr / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com