Šipurak – 100 puta jači od limuna

Pet komada dnevno dovoljno je da osigurate zdravlje i odbranite se od tumora

by | 12.04.2022
šipurak šipak

Poznat kao vitaminska ruža, ovaj plod ima mnogo više vitamina C od citrusa, njegovim odvarom pojili su se ruski vojnici u iscrpljujućim ratovima, a vama će biti dovoljno pet komada dnevno da osigurate zdravlje i odbranite se od tumora.

Najlekovitiji je šipurak čiji su plodovi jarkonarandžaste boje

 

Poreklo šipurka (šipka) jeste drevna Grčka, gde su ga smatrali lekom za „telo i dušu“. U 16. veku, prema ukazu Ivana Groznog, ovaj bodljikavi žbun s neverovatno lekovitim plodovima sađen je duž srednjeg pojasa Rusije, a odvarom od njegovih plodova kasnije su se pojili vojnici u iscrpljujućim ratovima kako bi bili zdravi i usredsređeni na ratne pohode.

ŠIPURAK SE BERE PRE MRAZA

Svima su poznati cvetovi šipka: najčešće je to po jedan krupan cvet (ređe po dva-tri), mirisan, bledo ili tamno crvene boje. Plodovi su bobice u obliku lopte ili elipsaste forme prekriveni narandžasto-crvenom korom. Sakupljaju se od kraja avgusta do zime, budući da se s mrazevima sadržaj askorbinske kiseline u njima smanjuje, a prilikom odmrzavanja zamrznutih plodova taj proces se još više ubrzava.

Zna se da je šipurak šampion po sadržaju vitamina C, koji igra važnu ulogu u jačanju krvnih sudova, usvajanju gvožđa, sprečavanju anemije. U plodovima šipka ima ga 40–50 puta više nego u crnoj ribizli i 100 puta više nego u limunu: upotrebom pet do osam plodova šipka na dan potpuno čete obezbediti organizmu neophodne količine ovog vitamina. Osim vitamina C, plodovi šipka sadrže šećer, pektine i tanine, limunsku i jabučnu kiselinu, flavonoide, katehine, antocijane, vitamin B2, P, PP, karoten (provitamin A), soli kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, mangana. U njegovom semenu nalazi se vitamin E, karoten, masno ulje.

POGODAN ZA SVE MEŠAVINE

Plodovi šipka se po tradiciji uključuju u sve čajne mešavine, kao i listovi koprive, borovnice, brusnice, plodovi jarebike i crne ribizle. Ove zdrave bobice mogu se skuvati i odvojeno i držati u termosu tokom noći, pa se tek kasnije mešati s drugim biljem. Pravilno pripremljen odvar ima prelepu zlatnu boju i prijatnu aromu. Ovu lekovitu tečnost bez ograničenja mogu piti kako zdravi tako i bolesni ljudi. Sem što obezbeđuje organizmu vitamine, šipurak jača imunitet, a dobar je i protiv tumora.

Poznato je da se prilikom pripreme rastvora za injekcije i za oči u apotekama uvek dodaje vitamin C (askorbinska kiselina) kako se ne bi pokvarili. S obzirom na to da je šipurak neverovatno bogat pomenutim vitaminom, odvar od ove biljke može se čuvati duži period a da se ne pokvari. Nakon nekoliko kuvanja istih plodova, vitamin C se još zadržava u njima, što je i naučno dokazano.

PRIRODNI MULTIVITAMIN

Vitamin C igra važnu ulogu u lečenju i prevenciji prehlade, takođe jača imunitet, ima antioksidativna svojstva, a preporučuje se i u prevenciji raka. Plodovi šipurka deluju kao pravi multivitamin. Regulišu metabolizam, odličan su adaptogen, a takođe blagotvorno deluju na lučenje žuči. Ove bobice su pravi prirodni diuretik, poznati borac protiv upala, te raznih infekcija i parazita, imaju efekat prirodnog sedativa, a podstiču i znojenje. Jačaju regeneraciju tkiva, preporučuju se kao prevencija raka i imaju antimetastazno dejstvo.

Zahvaljujući jedinstvenim lekovitim svojstvima, šipurak se praktično može uvrstiti u sve biljne mešavine za lečenje – rečju, najbolji je prirodni lek!

ŠIPURAK U SASTAVU ONKOLOŠKIH PREPARATA

U onkološkoj praksi najpopularniji je čaj od 16 trava koji se široko koristi protiv tumora i kao antimetastazni preparat te se primenjuje za lečenje pacijenata sa zapuštenim oblicima tumora. U njegov sastav ulaze: smilje – 75 g, pupoljci breze – 50 g, list brusnice – 50 g, kora hrasta – 50 g, kičica – 25 g, kora krušine – 25g, kopriva – 75 g, hoću-neću – 50 g, ženska bokvica – 75 g, srdačica – 75 g, pelin – 25 g, hajdučka trava – 50 g, dvozub (lat. Bidens) – 50 g, žalfija – 50 g, šipurak (plodovi) – 100 g, rastavić – 25 g. Kašiku mešavine prelijte sa 500 ml vode, kuvajte 10 minuta na slaboj vatri, zatim ostavite dok se ne ohladi, pa procedite. Uzimajte po 150 ml tri puta na dan 30 minuta pre jela. Nakon svake tri nedelje primene napravite pauzu od sedam dana – i tako šest meseci.

Koren šipurka koristi se za rastvaranje kamena u žuči i bubrezima, kao i za lečenje bolnih zglobova. Od njega se u kućnim uslovima može napraviti tinktura: 50 g korena prelijte sa 0,5 l votke i ostavite da odstoji dve-tri nedelje. Dobićete lepu aromatičnu tinkturu. Uzima se po kašičica tri puta na dan pre jela.

 

Za opšte jačanje organizma i obezbeđivanje vitamina, kao i u cilju prevencije od onkoloških oboljenja, savetuje se da se koriste plodovi šipka, što naročito često rade Rusi i Ukrajinci. Osim plodova, latice i listovi šipka takođe mogu poslužiti za pripremu čaja.

 

Pročitajte i… Univerzalan lek: ulje od šipka

 

Foto: mescioglu / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com