Šuma: šta se bere u aprilu

Prošetajte šumom i pronađite lekovite sirovine čije se sakupljanje preporučuje upravo u ovom mesecu – kora drveta, mlade šišarke, pečurke

by | 08.04.2022
šuma u aprilu,proleće u šumi,priroda,gljive sakupljanje,mlade šišarke

April je prelep prolećni mesec. S prvim zracima sunca postajemo poletniji i raspoloženiji. Tako je i s prirodom, koja buja i pupi. Sve što treba da uradite jeste da uživate u njenim blagodetima, kao i da uzmete najbolje od nje. Prošetajte šumom i pronađite lekovite sirovine čije se sakupljanje preporučuje upravo u ovom mesecu – kora drveta, mlade šišarke, pečurke

Piše: Aljevtina Kremnjeva, poznata ruska travarka

Kora drveta

Kora kaline (udike) (lat. Viburnum) u martu i aprilu ima maksimalnu koncentraciju lekovitih supstanci. Grančice kaline nakon zime i snega koji je padao po njima postaju krhke, pa se zato lako lome. Upravo takve izdanke i treba odrezati pomoću specijalnih makaza za orezivanje. Grančice se seku na komade i tako odnose kući na obradu. Kod kuće se kora reže uzduž i skida tako što pravite žlebove (udubljenja). Suši se na temperaturu od 50 stepeni. Pripremljena sirovina lako se lomi prstima.

* Odvar od kore kaline neutralizuje dejstvo bakterija, virusa i gljivica, zaceljuje ogrebotine, posekotine i čireve.

* Preporučuje se za lečenje bolesti usne duplje, paradentoze, stomatitisa.

* Reguliše koagulaciju krvi.

* Efikasan je u slučaju čira na želucu i gastritisa.

* U okviru kupki koristi se za lečenje hemoroida, a ženama se preporučuje za ispiranje usled ginekoloških problema.

 

Mlade šišarke

Šišarke jove (lat. Alnus) sakupljaju se kada su već u potpunosti sazrele, ali još nisu pustile semenje. Zgodnije ih je prikupljati na rubovima šume, gde jova obrazuje guste šikare. Do njih ćete doći podsecajući sekiricom meke izdanke ili odmah odsecajući makazama šišarke.

* Odvar i tinktura od jovinih šišarki obiluju protivupalnim i dezinfekcionim svojstvima. Koriste se protiv zapaljenja kože i sluzokože.

* Zahvaljujući svojoj sposobnosti da smanji fermentaciju i truljenje hrane, odvar od šišarki jove odličan je za lečenje poremećaja varenja.

* Ovaj odvar takođe pomaže u slučaju stomatitisa i krvarenja desni.
* Spolja se odvar od jovinih šišarki primenjuje u borbi s peruti i opadanjem kose.

Šišarke smrče ranije su bile u arsenalu svakog travara. Njihova lekovita svojstva pomoći će vam da se nosite s mnogim bolestima. U sastav smrčinih šišarki ulazi velika količina tanina, eteričnih ulja, kao i vitamina C, fitoncida, mineralnih soli, smola i karotena.

* Šišarke imaju blago diuretičko dejstvo pa se preporučuju usled upale urogenitalnog sistema, cisititisa, uretritisa (upala mokraćne cevi).

* Protivupalna svojstva odvara od šišarki smrče ublažavaju bolne osećaje u slučaju osteohondroze, radikulitisa (zapaljenje korena kičmene moždine), artritisa. Ovaj odvar, takođe, odagnava upalu grla. Protivmikrobna svojstva smrčinih šišarki zaustavljaju rast bakterija, virusa i gljivica.

Mogu se sakupljati jedino s posečenih stabala ili onih koja je srušio vetar. Čuvajte ih u papirnim kesama ili u kutijama do tri godine.

Gljive

Brezina pečurka čaga (lat. Inonotus obliquus) ima dragocena lekovita svojstva. Takođe se bere u aprilu, kad se pred prolećno buđenje u njoj koncentriše maksimalna količina korisnih supstanci. U to vreme, kad je šuma prozračna, lakše ćete je videti na deblu, ali možete se i dogovoriti s drvosečama da vam daju čagu koju nađu. Ne odvajajte je od drveta rukama! Najbolje je da pomoću sekirice zasečete izrastak i da je tako odstranite od stabla. Čagu ne treba sakupljati sa suvog i posečenog drveća jer nećete imati nikakve koristi od nje. Najkorisnijom se smatra ona koja je rasla u brezovom šumarku. Nakon odvajanja gljive očisitite je od ostataka drveta, odvajajuću suvu crnu koru. Lekovitom sirovinom smatra se unutrašnja masa smeđe boje, debela i gusta. Ona se nareže na komadiće i suši u rerni na 50 stepeni. Čaga se čuva u papirinim kesama, najviše dve godine.

* Jedna od glavnih primena odvara od čage jeste protiv upale sluzokože želuca. Ovaj odvar sprečava razvoj čireva i otklanja bol.

* Tinktura služi za jačanje imuniteta, kao i za poboljšanje muške potencije.

• Odvar od čage koristi se u slučaju ženske neplodnosti, ali i kao preventiva za mnoga onkološka oboljenja. Poboljšava kompletno stanje organizma.

NAPOMENA: ako vas interesuje nešto više o čuvenoj prolećnoj isceliteljki – biljki kaljužnici, kliknite na crvena slova.

Foto: Daniel_Kay / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com