Suncokret kao lek: Efikasan je kod prehlade, osteohondroze i kamena u bubregu

by | 30.11.2023
Suncokret kao lek

Suncokret je najpoznatiji po svojim crnim semenkama koje su ukusa grickalica i po ulju koji se često koristi tokom kuvanja. Međutim, vekovima se koristi suncokret kao lek.

Kada se koristi za lečenje, upotrebljivi su svi delovi biljke u zavisnosti od toga za šta ga koristite. Suncokret i njegovo ulje može biti veoma efikasan kod kamena u bubregu i žučnoj kesi, uklanjanje soli iz zglobova, ali i kod prehlade.

Suncokret kao lek u narodnoj medicini

Lečenje suncokretom se odavno praktikuje u tradicionalnoj medicini. Iako malo ljudi za to zna, suncokret se može koristiti za lečenje zglobova, bubrega, jetre, creva, želuca, pankreasa i normalizaciju krvnog pritiska.

Koren suncokreta

Koren ove biljke je veoma efikasno sredstvo za čišćenje organizma. Zbog toga su lekovi od korena suncokreta veoma efikasni za uklanjanje kamena iz bubrega i žučne kese, čiste zglobove od soli i koriste se za ostehondrozu.

Od korena suncokreta se pravi decokcija i uzima se prema određenoj šemi. Za minimalni kurs tretmana će biti potrebno 300g zdrobljenog korena suncokreta. Da je suncokret kao lek delotvoran osoba može primetiti tokom uriniranja jer se organizam čisti od sluzi, peska, ljuspica i drugog otpada.

Semenke suncokreta

Seme suncokreta se koristi za lečenje i sprečavanje plakova u krvnim sudovima, normalizaciju krvnog pritiska i za smirivanje nervnog sistema. Postoji nekoliko načina za konzumiranje semenski suncokreta.

Odvar od semenki suncokreta

Za lečenje su vam potrebne sirove, poluzrele semenke suncokreta. Uzmite teglu od pola litre i emajliranu posudu od najmanje 3 litra. U teglu sipajte seme suncokreta do vrha. Prespite seme u emajliranu posudu, a potom prelijte sa 2 litre vode. Sve stavite da provri i kuvajte na veoma laganoj vatri tokom 2 sata. Kada bude gotovo, procedite čorbu. Nakon što se ihladi, popijte čašu tokom dana. U ovom slučaju se suncokret kao lek koristi dve nedelje, a potom napravite pauzu od 5 dana i ponovite kurs.

Sirove semenke

Sirove semenke suncokreta su veoma bogate hranljivim materijama. One sadrže puno vitamina i mikroelemenata, a takođe je veoma bogato kalcijumom, kalijumom, magnezijumom i cinkom. Zbog toga je sirovo suncokretovo seme odlična prevencija za aterosklerozu i loš holesterol. Osim toga, jedenje sirovog semena smiruje nervni sistem, a može pomoći i kod depresije i anksioznosti.

Cvet suncokreta

Cvet suncokreta je odličan u lečenju prehlade, jetre, pankreasa i creva. Da biste maksimalno iskoristili prednosti ove biljke, koristite sledeće recepte.

Prehlada

Latice cvetova suncokreta se kupe sa biljaka. Oni se sabijaju u punu teglu, a zatim se do vrha napune medicinskim alkoholom ili votkom. Čvrsto zatvorite poklopac i ostavite smesu na tamno mesto da se natopi. Lek je spreman kada tečnost postane braon. Nakon toga, tegla se otvara, tinktura se filtrira koz gazu dobro stisnuvši latice.

Uzimajte jednu kašiku 3 puta dnevno pre obroka (15-20 minuta). Lek ne smete konzumirati ne više od 3 dana i nije preporučljivo davati ga deci.

Suncokret kao lek za jetru, želudac, creva i pankreas

Za ovaj lek potrebno je da koristite jezgro poluzrele kape suncokreta. Cvet treba da ima seme mlečne zrelosti, meke kore i sočne pulpe. Kada se zgnječi prstima, takvo seme se jednostavno razmazuje.

Da biste pripremili lek od suncokreta, otkinite sve latice, a centar cveta sa semenom sameljite. Pomešajte pulpu 1:1 sa šećerom. Zatim ih stavite u staklene tegle, a vrat tegle obložite papirom. Zavežite kanapom ili gumicom i odložite u frižider. Uzimajte jednu kašiku tri puta dnevno tokom jednog meseca.

Ljuske od jaja kao lek za osteoporozu i bolesti sistema za varenje

Liudmila Chernetska/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com