Surutka kao lek: Čisti jetru i pomaže kod gihta i dijabetesa

by | 31.12.2023
Surutka kao lek

Surutka kao lek se koristi od davnina. Njena lekovita svojstva su mnogostruka što je i medicinski dokazano. U poslednje vreme, ovaj napitak ponovo postaje sve popularniji.

Ljudi od davnina koriste proizvode životinjskog porekla kao hranu, a surutka je samo jedan od njih. U pitanju je mlečni napitak neobičnog ukusa koji može biti veoma koristan za ljudski organizam, ali u određenim situacijama ima i kontraindikativna svojstva.

Surutka kao lek: Šta je to?

Surutka je tečni sastav koji se formira tokom prerade mlečnih proizvoda za proizvodnju kefira, sira i mladog sira. Takvi proizvodi se dobijaju kada se nakon izlaganja visokoj temperaturi, mlečna masa eskpresuje i filtrira. Surutka je nusproizvod u ovom procesu, dakle ono što ostane nakon filtriranja. To je zamućena tečnost sa specifičnim mirisom kiselog mleka. Boja varira od bele do bledo žute, a ukus je slatko-kiseli. Surutka kao lek ima mnogo kvalitetnih svojstava za ljudsko telo.

Koja su korisna svojstva surutke?

Čak 90% surutke je obična voda. Međutim, pored vode, ona sadrži važne aminokiseline i minerale kao što su kalcijum, fosfor, kalijum, gvožđe, magnezijum i vitamine kao što su nikotinska i askorbinska kiselina, vitamini B. Pored toga, ona sadrži i limunsku, mravlju i mlečnu kiselinu. Kalorični sadržaj proizvoda je veoma nizak.

Da biste maksimalno iskoristili prednosti surutke, treba da je redovno konzumirate nekoliko nedelja. Ukoliko se uključi u ishranu, ona će pomoći u regulisanju funkcije sistema za varenje, ublažiće neprijatne simptome kod hornične upale pankreasa i gastritisa i poboljšaće metaboličke procese. Ona takođe pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi, jačanju zidova krnih sudova i normalizaciji krvnog pritiska. Osim toga, surutka kao lek jača imuni sistem, bori se protiv zamora, nesanice, dugotrajnog stresa i depresije.

Surutka za dijabetes

Prilikom konzumiranja mlečnog proizvoda pre obroka, povećava se sinteza insulina. Redovna upotreba surutke podstiče proizvodnju hormona koji reguliše nivo šećera u krvi. Dovoljno je popiti čašu surutke dnevno, podeljenu u tri obroka. Jedan deo pića treba razblažiti sa vodom u razmeri 1:2 i koristiti pre jela. U svakom slučaju, ovo ne može zameniti lekove i morate se konsultovati sa lekarom jer je glikemijski indeks surutke 24 jedinice.

Surutka kao lek za upalu pankreasa

Kod upale pankreasa, surutka je glavni izvor makro i mikroelemenata i vitamina. Ona poboljšava funkcionisanje digestivnog sistema. Da biste pomogli sebi u slučaju upale pankreasa, treba da bijete dve čaše surutke dnevno tokom 10 dana.

Za gastritis

Surutka pomaže u povećanju proizvodnje želudačnost soka u slučaju gastritisa sa niskom kiselošću. Ovaj proizvod se uzima kao lek pre obroka. Čak i ako postoje ozbiljni simptomi gastritisa, surutka neće načiniti štetu, pa je možete piti dok simptomi ne nestanu.

Surutka kao lek za bolji rad creva

Ovo piće pospešuje normalno funkcionisanje sistema za varenje. Ono čisti creva i obnavlja mikrofloru u njemu. Surutka je takođe korisna kod upale sluzokože i disbakterioze. Za čišćenje creva popijte čašu surutke na prazan stomak sa dve kašičice soli.

Surutka od skute može pomoći u čišćenju creva od glista i drugih parazita. Pijte čašu surutke svakog jutra uz dodatak male količine seckanog belog luka. Surutka kao lek sa belim lukom se ne sme uzimati više od četiri dana.

Surutka za zatvor

Ovaj napitak takođe može da reši problem zatvora. Pomešajte surutku u jednakim količinama sa sokom od šargarepe i popijte pola čaše ujutro na prazan stomak. Ovo će očistiti creva od akumuliranih toksina.

Surutka kao lek za giht

Giht karakteriše povećan nivo mokraćne kiseline u zglobovima. Da biste se oslobodili simptoma ove bolesti, pre obroka popijte čašu mlečne surutke. Prednost ovog napitka za zglobove je u tome što korisni elementi proizvoda poboljšavaju uklanjanje taloženih soli iz tela.

Čišćenje jetre

Surutka koja je dobijena proizvodnjom svežeg sira je korisna za jetru jer svojim bogatim vitaminskim i mineralnim sastavom pomaže u čišćenju organa od otpada i toksina. Ukoliko tri dana konzumirate 300ml surutke. Možete postići čišćenje organizma od raznih toksičnih supstanci što će poboljšati funkciju jetre.

Kontraindikacije

Prvenstveno, važno je napomenuti da svežu surutku ne treba da koristite ako je prošlo više od 5 dana od njenog pravljenja. Kontraindikacije surutke nisu velike, ali ipak postoje i neophodno je pomenuti ih.

  • Nemojte konzumirati ako ste osetljivi na mlečne proteina
  • Surutka ima blagi laksativni efekat, pa ga nemojte koristiti ukoliko već imate problema ovog tipa.
  • Ako surutka nije pravilno napravljena ili je rok istekao, onda može štetiti organizmu. U ovom slučaju, piće ima zamućenu strukturu sa trulim mirisom i gorak ukus.

Svakako, preporučljivo je da se konsultujete sa lekarom pre upotebe ovog proizvoda. Surutka kao lek je veoma korisna, ali u sadejstvu sa drugim lekovima ili sa više stanja može doneti štetu. Zbog toga je mišljenje lekara neophodno.

Korneeva_Kristina/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com