Ukiseljene trave – zdravlje u tegli

Prilikom kiseljenja trava so „izvlači“ korisne supstance koje se ne mogu dobiti u sirovom obliku

by | 25.08.2022
ukiseljeni grašak

Leti kud god da pogledamo – svuda se nalaze prirodni lekovi. Trave, ako hoćete, koristite sveže ili od njih pravite tinkture i odvare. A svu lekovitu snagu biljaka možete i da… ukiselite!

Piše: Nadežda Bažukova, fitoterapeut

KORIST OD KISELJENJA

Prilikom kiseljenja trava so „izvlači“ korisne supstance koje se ne mogu dobiti u sirovom obliku. „Žive“ bakterije poboljšavaju varenje i normalizuju mikrofloru creva. Zakiseljavajući organizam, možete dostići potpunu otpornost na infekcije, koje se razvijaju samo u baznoj sredini, ali i ojačati imunitet i napraviti ravnotežu kiselina i baza u krvi i limfi.

PRIPREMA ZA KISELJENJE

Dve-tri velike šake lišća/stabljika/bobica po vašem ukusu (poželjno je da izaberete mladu svežu sirovinu) dobro operite i ručno ocedite.

Ukoliko je lišće grubo, možete ga prethodno popariti!

Sirovinu izgnječite, složite u posudu i do vrha prelijte rasolom u razmeri jedna i po kašičica soli na litar vode plus kora raženog hleba. Sve dobro sabijte, prekrijte čistom tkaninom i preko sadržaja stavite nešto teško kako biste ga pritisli. Ostavite da odstoji dva dana na sobnoj temperaturi, a potom sklonite u podrum ili u frižider. Jedite po kašiku ukiseljenih proizvoda tri puta dnevno ili isto toliko dodajite u hranu kao začin.

KOJE TRAVE DA IZABERETE

Prilikom bronhitisa – lišće podbela.

Protiv gastritisa – lišće bokvice.

U slučaju metaboličkog artritisa, gihta, osteohondroze – lišće maslačka (prethodno ga potopite sat vremena u prohladnoj vodi), šumskih jagoda, seme bokvice. Za spoljašnju primenu – svež baguljnik blatni (lat. Ledum palustre) s cvetovima (ova biljka raste u močvarnim područjima, u srednjoj i severnoj klimatskoj zoni. U Srbiji je nema, ali se preparati na bazi baguljnika povremeno mogu naći u apotekama koje prodaju ruske proizvode). Dakle, svež baguljnik blatni prespite solju u odnosu 1 : 1 pa do vrha prelijte 9-postotnim jabukovim sirćetom. Ostavite da odstoji dva dana. Čisto parče tkanine nakvasite rasolom i stavite na bolno mesto, a odozgo topao termofor. Držite sat vremena. Kura traje do prestanka bola.

Jetru jača i snižava visok nivo holesterola u krviukiseljeni grašak.

Kardiovaskularna oboljenja – bobice krvavocrvenog gloga.

Za razređivanje krvi – isitnjeni cvetovi/plodovi kestena.

Ishemijska bolest srca – listovi mišjakinje (lat. Stellaria). Za salatu joj možete dodati svežu ili kiselu šargarepu.

JOŠ NEŠTO

Ja lično pravim zalihe cvetova maslačka, ali ne sa solju, nego sa šećerom. Pospem ih šećerom i ostavim dva dana na toplom mestu. Zatim stavim u frižider, gde se to može čuvati bar godinu dana, do sledećeg cvetanja. Nosim ga sa sobom na put: čim me stegne jetra ili pankreas, osetim mučninu ili gorušicu – pojedem kašiku. I posle 20 minuta kao da sam se ponovo rodila sve prolazi. Provereno na sebi, već decenijama!

Pročitajte i… Zašto je opasna kisela hrana

 

Foto: SarapulSar38 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com