Vi pitate – ruski travari odgovaraju

Vaša pitanja ruskom travaru su: Koje biljke pomažu u slučaju muške neplodnosti? Biljke u slučaju povreda glave i potresa mozga? Bolne i otečene noge, šta piti?

by | 02.05.2022
Pitanja za ruskog travara

Vaša pitanja su: Koje biljke pomažu u slučaju muške neplodnosti? Biljke u slučaju povreda glave i potresa mozga? Bolne i otečene noge, šta piti?

Na vaša pitanja odgovara: Lidija Nikolajevna Đakonova, farmaceut i travar

NEPLODNOST KOD MUŠKARACA

?„Koje biljke pomažu u slučaju muške neplodnosti?“

Vladimir, Beograd

Muška neplodnost najčešće se odnosi na stvaranje male količine spermatozoida. Na spermatozoide pozitivno utiču lekovite biljke poput kopitnjaka (lat. Asarum europaeum) i strupnika (lat. Scrophularia nodosa).

* Kašičicu kopitnjaka prelijte šoljom ključale vode. Nakon 40–45 minuta procedite. Popijte odvar u gutljajima (iz tri do pet puta) u toku dana.

* Desetopostotnu tinkturu od strupnika (25 g biljke dodajte u 250 ml votke i ostavite da odstoji dve-tri nedelje) uzimajte dva-tri puta na dan: po 10–15 kapi s malom količinom vode,

Biljke možete upotrebljavati na smenu i u tom slučaju nije potrebna pauza u lečenju. Ukoliko uzimate oba biljna preparata istovremeno, trebalo bi da nakon svake tri nedelje lečenja napravite pauzu od nedelju dana. Lečenje po ovom programu daje pozitivne rezultate.

* Paraleleno se preporučuje i tonizirajuća terapija (krvnih sudova) pomoću rodiole (lat. Rhodiola rosea), korena marala ( lat. Leuzea carthamoides), eleuterokoka (lat. Eleuterococcus), ženšena ( lat. Panax), šisandre (lat. Shisandra chinesis). Tinkture od ovih biljaka prodaju se u apoteci. Najbolje je da ih uzimate na smenu, i to od 10 do 15 kapi s malom količinom vode dva puta u prvoj polovini dana.

POVREDE GLAVE I POTRES MOZGA

?„Moj sin, koji ima četiri godine, veoma je aktivan i često pada. Dešava se da prilikom pada udari i glavu. Koje biljke preporučujete u slučaju povreda glave i mogućeg potresa mozga?“

Mirjana, Niš

Prilikom udaraca i modrica neprocenjivu snagu ima brđanka (lat. Arnica montana), koja blagotvorno deluje na krvne sudove i obnavlja funkciju kapilara. Desi se da nakon povrede krv ostane sasušena i da se hematom duže apsorbuje, što, usled poremećaja krvotoka, može izazvati druga oboljenja.

* Preporučujem 10postotnu tinkturu od brđanke (50 g biljke staviti na 500 ml votke, ostaviti da odstoji tri nedelje, a potom procediti). Dajete onoliko kapi koliko dete ima godina, tri puta na dan, s malom količinom vode.

* Majčinu dušicu koristite za poboljšanje moždane akivnosti. Jednu do dve kašike biljke dodajte u pola litra ključale vode. Ovu količinu čaja dete neka pije u toku dana. U slučaju potresa mozga majčinu dušicu treba primenjivati mesec-dva.

* Nakon povrede glave svog četvorogodišnjeg sina kontaktirala me je jedna majka i zamolila da joj pomognem, a posle terapije bila je veoma zadovoljna rezultatima lečenja. Dve godine kasnije ista žena obratila mi se povodom nove povrede glave njenog sina, kad su mu lekari konstatovali i potres mozga. Zato sam u lečenje koje sam mu prvi put preporučila uvela još i 10-postotnu tinkturu od biljke petrov krst (lat. Paris quadrifolia). U tom trenutku dete je imalo šest godina i tri puta dnevno uzimalo je po pet kapi tinkture s vodom. Posle tronedeljnog lečenja lekari nisu pronašli nikakve posledice potresa mozga.

BOLNE I OTEČENE NOGE

?„Iako imam mnogo godina – više od 80, donedavno sam se osećala vitalno i mnogo sam hodala. Međutim, jesenas su počele da mi otiču noge. Lekari kažu da su otoci povezani sa srcem. Koje mi biljke mogu pomoći?“

Ruža, Mladenovac

U slučaju takvih otoka predlažem lekove koji aktiviraju mali krvotok i poboljšavaju rad srca.

* Najefikasnije su kapi od gorocveta (lat. Adonis vernalis). Za njihovu pripremu koristi se mešavina jednakih delova gorocveta, đurđevka, valerijane i gloga: 50 g ove mešavine prelijte sa 500 ml votke, ostavite tri nedelje na tamnom mestu, pa procedite. Pijte od 10 do 15 kapi s malom količinom vode, dva-tri puta na dan.

Osim toga, preporučujem tinkturu od lišajevice (lat. Hieracium pilosella). Ova biljka korisna je za sve vrste otoka. Od nje se pravi 10-postotna tinktura (50 g biljke na pola litra votke). Uzima se po 20-30 kapi dva-tri puta dnevno.

NAPOMENA: Vaša pitanja možete poslati na [email protected]

Pročitajte i…Vi pitate – doktor iz Rusije odgovara

 

Foto: rezkrr / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com