ŽALOSNA VRBA: Najjači prirodni aspirin

by | 15.11.2017

Znate li da je osnovna aktivna supstanca svima poznatog aspirina acetilsalicilna kiselina? A njen izvor je kora vrbe!

Prof. Naila Nasibulina, specijalista farmacije

Lekovita svojstva bele ili žalosne vrbe ljudima su od davnina poznata. Ova biljka prvi put se pominje u drevnim egipatskim i grčkim zapisima. Često se koristila u različitim ritualima. Naši preci su verovali u magičnu snagu i energiju ovog neobičnog drveta. Bili su uvereni da je kora vrbe sposobna ne samo da izleči čoveka od bolesti već i da zaštiti dom od urokljivih očiju i zlih duhova.
Bela vrba je lepo drvo sa širokom okruglom krošnjom. Listovi su pomalo oštri, srebrnobele boje. Mladi listovi su s obe strane prekriveni svilenkastim vlaknima. Koru ovog drveta lekari i iscelitelji koristili su za lečenje prehlade, bolesti zglobova, reume i mnogih drugih upalnih procesa.
Mehanizam uticaja odvara od kore vrbe odlično je proučen. Naime, salicin koji se nalazi u njoj blokira stvaranje prostaglandina, jedne od osnovnih materija koje održavaju upalne procese. Kad dospe u ljudski organizam, salicin se pretvara u salicilnu kiselinu, koja efikasno otklanja glavobolju, smanjuje temperaturu i upalu.
Dejstvo vrbove kore izjednačava se s aspirinom. Ona svoj rad započinje sporije nego popularni preparat, ali duže deluje. U ovom slučaju kora u poređenju sa sintetičkim lekovima protivupalnog delovanja izaziva manje neželjenih reakcija, jer je reč o prirodnom fitopreparatu. To se objašnjava velikom količinom aktivnih bioloških materija (mineralnih jedinjenja, glikozida, tanina i vitamina). Upravo zbog toga kora vrbe je i našla široku primenu u narodnoj medicini.
Međutim, da bi vrbina kora imala svoja lekovita svojstva, potrebno ju je pravilno pripremiti. Ona se sakuplja uoči pokretanja sokova pa sve do cvetanja. Nakon toga kora se reže na komade i suši se na suncu, posle čega je treba dosušiti u rerni na temperaturi 45–55 stepeni. Kako biste bili sigurni da se kora osušila, probajte da je slomite rukama. Treba da se lomi s lakoćom, nikako da se krivi. Samo u takvom stanju kora je prigodna za primenu i dugotrajno čuvanje, a čuva se samo u kartonskim kutijama na suvom mestu.
Pre uzimanja infuzija, tinktura i drugih preparata pripremljenih od bele vrbe obavezno se posavetujte s lekarom!

Narodne recepte pronađite na sledećoj stranici…

* Prilikom bolesti zglobova, artritisa i reumatizma potrebno je uzimati odvar od korena vrbe. Kašiku usitnjene i osušene kore vrbe prelijte čašom ključale vode i 30 minuta zagrevajte na pari. Još vruć odvar procedite i u to dodajte ključale vode da biste namirili početnu količinu. Tri do pet puta dnevno uzimajte po kašiku odvara 30 minuta pre ili posle jela.
* U slučaju malarije kora bele vrbe koristi se u obliku čaja. Kašičicu usitnjene i osušene kore vrbe prelijte šoljom vode i kuvajte 40 minuta pa procedite. Uzimajte ujutru na prazan stomak sedam do deset dana. Za poboljšanje ukusa napitka možete dodati med.
* Usled proširenih vena, gljivičnih oboljenja kože, trofičkih ulkusa (čireva) i prekomernog znojenja nogu prave se kupke od infuzije od kore bele vrbe. Čašu osušene kore vrbe prelijte litrom ključale vode i stavite na blagu vatru na 30 minuta, zatim procedite pa sipajte u lavor s toplom vodom i u tome držite noge sve dok se voda ne ohladi.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com