ŽIVOT BEZ BOLA – pomaže lekovito bilje

Kad godine i bolesti pritisnu, ne dopustite da telo pati, nego mu pomozite. Lekovito bilje može odagnati bol

by | 26.05.2022
Život bez bola

Kad godine i bolesti pritisnu, ne dopustite da telo pati, nego mu pomozite. Lekovito bilje može odagnati bol

„Imam 60 godina, a u penziji sam od 45. godine. Zbog narušenog zdravlja nisam mogla da radim. Imala sam problema s nogama (artrozu, uključujući zglobove kuka, grčeve), hronični gastritis s povećanom kiselinom, hronični zatvor, osteohondrozu vrata i leđa, distoniju, osećala nestabilnost u hodanju, umor nogu, vrtoglavice, glavobolje, anksioznost i nervozu. Postala sam razdražljiva, brzo se umaram, mnogo se znojim, noću ustajem, a ujutru se budim sva mokra i s drhtavicom. Povremeno imam valunge koje prati vrućina i osećaj kao da mi gori lice. Takođe sam i dijabetičar, muči me žeđ, pa često pijem vodu. Imam cistu na desnom bubregu, slabu bešiku i često mokrim. Redovno uzimam terapiju, ali sam odlučila da se i vama obratim za pomoć kako bih bar malo ublažila sve ove tegobe.”

A. Proskurjanova, Tambovska oblast

 

Odgovara Vladimir Nikolajevič Višnjev, lekar i fitoterapeut

Kod vas se, nažalost, nakupilo mnogo bolesti i naravno da vas muče. Posavetovaću vas po etapama.

Sadržaj članka

Umirujuće lekovito bilje

Ono znatno poboljšava zdravlje.

* Za početak pripremite umirujući čaj sledećeg sastava: pomešajte biljku srdačicu i islandski lišaj – po 100 g, koren valerijane – 40 g, koren plave sinjuhe (lat. Polemonium coeruleum) – 30 g, pupoljke hmelja – 10 g, matičnjak – 20 g, kiprovinu – 50 g. Kašiku mešavine prelijte s pola litra vode. Poklopljeno kuvajte na tihoj vatri 20 minuta, pa ostavite da odstoji 40 minuta. Pijte po pola čaše tri-četiri puta na dan nezavisno od jela, prvenstveno u drugoj polovini dana, u večernjim satima i noću.

* U kućnim uslovima možete pripremiti alkoholne kapi od korena valerijane ili korena božura: 100 g sirovine prelijte litrom 40-procentnog alkohola. Ostavite da 20 dana odstoji na sobnoj temperaturi na tamnom mestu. Dva-tri puta dnevno, u drugoj polovini dana i uveče, pijte po 20–30 kapi sa 50 ml vode. Kura traje mesec-dva, pa i duže.

Poboljšavamo rad digestivnog trakta

Koristite lekovite trave koje poboljšavaju rad digestivnog trakta, jetre, pluća, bubrega, itd.

Takođe treba da uzimate enzime i biopreparate (u dogovoru s gastroenterologom, u zavisnosti od toga šta se može naći u vašim apotekama), kao i da aktivno koristite lekovito bilje. U vašem slučaju neophodno je obratiti pažnju na biljke koje poboljšavaju varenje i imaju laksativno dejstvo: kantarion, listovi sene, kora krušine, listovi maslačka, origano. Naravno, ukoliko niste alergični na njih.

* Protiv zatvora, osim dijete, skuvajte listove sene – kašičica sirovine na čašu vode. Ostavite i pijte noću, na svaka dva-tri minuta, u manjim gutljajima.

* Možete napraviti odvar od kore krušine: kašičicu sirovine prelijte čašom vode. Poklopljeno kuvajte na tihoj vatri pola sata, pa ostavite da odstoji 40 minuta. Pijte uveče.

Odvar s laksativnim biljem ujutru, po pravilu, daje rezultate.

Pomoć zglobovima i kičmi

Kad imate problema s artrozom i osteohondrozom, bolne zglobove i kičmu, najpre koristite regenerišuće lekovite biljke (koren čička, koren barskog petolista (lat. Comarum palustre), koren maslačka) a onda biljke koje imaju protivupalno dejstvo, kao npr. kora vrbe.

* Od kore i korenja obično se sprema odvar: kašiku mešavine prelijte s pola litra vode. Poklopljeno Kuvajte na tihoj vatri pola sata, pa ostavite da odstoji 40 minuta. Pijte po pola čaše četiri-pet puta na dan. Kura traje četiri do pet meseci, a može i duže.

Ako postepeno budete proučavali i isprobavali ove, ali i mnoge druge odvare od lekovitog bilja, mnogo ćete učiniti za sebe i svoje zdravlje.

Pročitajte i… Zeleni lekari: kopriva, orlova paprat, jasmin, sedmolist…

Foto: lucigerma / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com