Kako da prepoznate kandidu u crevima?

by | 10.10.2023
Simptomi kandide u crevima

Kandida ili gljivice u crevima su veoma često stanje i ako se ne leči, može biti veoma problematično i da se širi na druge organe u organizmu. Zato je veoma važno da znate koji su simptomi kandide u crevima.

Kandida u crevima podrazumeva gljivice (Candide) u crevima koja dovodi do poremećaja crevne mikroflore, a samim tim i na poremećaj imuniteta i kvalitet života osobe. Ukoliko se ne leči, infekcija kroz krvotok može doći i do drugih organa i proširiti infekciju.

Simptomi kandide u crevima: Šta je to?

Kandida u crevima je zarazna bolest u kojoj se populacija gljivica Candide povećava i narušava ravnotežu mikroflore u donjem delu sistema za varenje. Aktivno razmnožavanje ovih gljivica stvara toksine koji utiču na creva, a potom i na ceo organizam. Njihovo delovanje ubija dobru bakterijsku floru u sistemu za varenje, pa se zbog toga hrana ne vari kako treba. Osoba pati od dijareje, nadutosti, nedostatka vitamina i hranljivih materija. Imuni sistem organizma pokušava da eliminiše izvor opasnosti i da zaustavi proces što dovodi do malaksalosti i opšte slabosti.

Stadijumi bolesti kandide u crevima

Lekari razlikuju četiri stadijuma kandide u crevima:

 • Inicijalna
  Simptomi su usmereni na nelagodnost u predelu stomaka, ali sem toga ne oseća se drugi uticaj na organizma.
 • Izražena
  Uticaj Candide se širi po celom sistemu za varenje, uključujući i usnu šupljinu,
 • Teška
  Poremećaj mikroflore u sistemu za varenje dovodi do iritacije sluzokože u upalnih procesa.
 • Najteži stadijum
  Oboljenje se širi i na druga tkiva i organe, izaziva komplikacije i značajno pogoršava opšte stanje, utičući i na radnu sposobnost osobe.

Kako kandida dospeva u organizam?

U zavisnosti od toga kako gljivica dospeva u organizam, razlikuju se invazivni i neinvazivni oblici. Invazivni oblik podrazumeva da kandida u organizam dolazi spolja: hranom ili u kontaktu sa biološkim tečnostima druge osobe. Gljivica prvo prodire u krvotok, a potom u druga tkiva.

U neinvazivnom obliku, gljivica je već prisutna u crevima i počinje aktivno da se razmnožava kada se za to stvore povoljni uslovi. Ova forma je mnogo blaža.

Simptomi kandide u crevima

U početku, nema vidljivih simptoma. Zbog nelagodnosti u stomaku i nadimanja, osoba odbija da jede, a ponekad se događa i da je uobičajena hrana promenila ukus. Kako se gljivično stanje razvija, na sluzokoži u ustima se pojavljuje bela sluz neprijatnog kiselog ukusa. Pored toga, simptomi su sledeći:

 • bol u stomaku
 • dijareja
 • niska temperatura

Kod žena, gljivična infekcija se može proširiti i na vaginalno područje. U tom slučaju, žena oseća vaginalni svrab i ima sirasti sekret sa jakim neprijatnim mirisom.

Dalje napredovanje bolesti karakteriše česta dijareja, povraćanje pomešano sa sluzi i krvi što je ujedno i znak da je došlo do upale.

Ko je podložan infekciji?

Infekciju prouzrokovanu kandidom mogu dobiti svi, ali postoje stanja koja povećavaju šanse za razvitak bolesti kao što su:

 • uzimanje antibiotika i glukokortikosteroida
 • hronične infekcije
 • ponavljajući upalni procesi u sistemu za varenje
 • HIV AIDS
 • onkološki tretmani
 • dijabetes melitus i druge bolesti endokrinog sistema
 • hormonske pormene tokom adolescencije, trudnoće i menopauze
 • nezdrava ishrana sa preovlađavujućim ugljenim hidratima i nedostatkom vlakana

Da bi se uspostavila dijagnoza kandide, morate posetiti lekara koji će obaviti pregled, ispipati stomak i ispitati stanje sluzokože u ustima. Potom će biti potrebno odneti stolicu na laboratorijsku analizu kako bi se utvrdilo prisustvo kandide.

Simptomi kandide u crevima: Lečenje

Lečenje kandide zahteva poseban težim ishrane i pacijent se leči ambulantno, dolaskom na kontrole. Lekar često prepisuje antigljivične lekove koje lekar pojedinačno bira na osnovu rezultata testova. Osim toga, moguća je i preporuka korišćenje probiotika radi uspostavljanja normalne crevne flore. U težim slučajevima je neophodna hospitalizacija.

Obavezni deo programa je poseban režim ishranje. Morate izbegavati gazirana pića, slatkiše i hranu bogatu skrobom. Ishrana treba da se sastoji od povrća i voća bogatih vlaknima, proteinima i mlečnim proizvodima.

Dakle, vodite računa o svom zdravlju i pravilno se hranite. Kao što je već rečeno, prekomerni unos slatkiša i šećera su idealni za podsticanje razvoja kandide.

Snežana Vranić

Paolo Cordoni/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com