Koji su uzroci preteranog znojenja?

by | 11.11.2023
uzroci preteranog znojenja

Svi se ponekad oznojimo od toplote, nervoze ili zbog fizičke aktivnosti. Međutim, nekima od nas se to događa u ogromnim količinama i previše često. Sigurno ste se zbog toga zapitali koji su uzroci preteranog znojenja.

Znojenje je normalan proces u ljudskom organizmu koji nam zapravo pomaže da održimo normalnu temperaturu. Mešutim, preterano znojenje može biti veoma mučno i u velikoj meri uticati na normalno funkcionisanje u životu. Zbog toga je neophodno da znate koji su uzroci preteranog znojenja kako bi mogli da se izborite sa ovom pojavom.

Zašto se znojimo? Koji su uzroci preteranog znojenja?

Znojenje je jedan od najvažnijih mehanizama regulacije temperature u našem telu. Za formiranje znoja i njegovo uklanjanje iz organizma zadužene su znojne žlezde kojih ima na celoj ljudskoj koži. Na određenim delovima našeg tela, kao što su pazusi ili lakatni nabor, broj znojnih žlezda je povećan. Nivo znojenja zavisi od mnogo faktora, ali ponajviše od funkcionisanja nervnog sistema. Ono može biti pojačano, smanjeno ili u potpunosti odsutno.

Koji su uzroci preteranog znojenja?

Termoregulacioni centar se nalazi u hipotalamusu mozga i on je zadužen da održava temperaturu organizma oko 37 °C. Kada je temperatura okoline visoka i telo se preterano zagreje, onda naš organizam odgovara znojenjem koje ima za cilj da snizi temperaturu tela.

Neki hormoni nadbubrežne i štitne žlezde mogu aktivirati nervni sistem i povećati intenzitet biohemijskih reakcija koje se događaju u našem telu što dovodi do povećane proizvodnje toplote i zagrevanja tela. Kao odgovor na promenu temperature, telo će opet poćeti da se znoji.

Takođe, upalni i infektivni procesi mogu učiniti da se preterano znojimo. Ovo se najčešće događa kada dobijemo povišenu temperaturu zbog borbe organizma sa infekcijom, koje potom prati povećano znojenje.

Koje bolesti su uzroci preteranog znojenja?

Postoji nekoliko različitih bolesti koje mogu biti razlog preteranog znojenja.

 • Zarazne bolesti
  Zarazne bolesti mogu biti praćene velikim promenama telesne temperature. Razlog tome mogu biti žarišta gnojne bakterijske infekcije lokalizovane u velikom broju organa i tkiva. Bolesti ovog tipa karakteriše pogoršanje opšteg stanja, ali i organa i tkiva u kojima se odvija gnojni proces. Pored toga, to može biti i malarija, leptospiroza, aktivna tuberkuloza, itd.
 • Upotreba lekova za snižavanje temperature (antipiretici), antidepresiva i kortikosteroida
  Upotreba ovih lekova može dovesti do oštrog smanjenja temperature i jakog znojenja.
 • Problemi sa štitnom žlezdom
  Preterano znojenje je često simptom hipertireoze (ubzanog rada štitne žlezde) zahvaljujući kojoj se povećava lučenje hormona. Takođe, razlog može biti i postojanje tumora.
 • Hipertenzivna kriza 
  Jako znojenje je karakteristično kod osoba koje pate od hipertenzivne krize kod osoba koje boluju od različitih oblika hipertenzija (povišenog krvnog pritiska). Ostali znakovi koji prate ovo stanje su glavobolja, bol u srcu i zamagljen vid.
 • Vegeto-vaskularna distonija
  Ukoliko je funkcija nervnog sistema oštećena kao posledica vegeto-vaskularne distonije, onda može doći do preteranog znojenja.

Dijagnoza i lečenje

Uzroci preteranog znojenja mogu biti izuzetno raznovrsni, ali da bise uspešno izlečio ovaj simptom, mora se lečiti njegov uzrok. Dakle, čim se budete suočili sa prvom epizodom preteranog znojenja, najbolje je da se konsultujete sa lekarom. Da bi se otkrili uzroci, mogu biti potrebne brojne analize i konsultacije sa različitim lekarima kao što su endokrinolog, neurolog i specijalista za zarazne bolesti.

Noćno znojenje: Šta ga uzrokuje?

Snežana Vranić

Koldunov/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com