Noćno znojenje: Šta ga uzrokuje?

by | 08.06.2018

Probudili ste se u toku noći znojavi? Možda je u sobi zagušljivo, ili je na vama suviše topla pidžama. Ako se to dešava često i bez očiglednih razloga – to ukazuje na problem sa zdravljem, objašnjava lekar-terapeut Ala Petrovna Koroljeva (Grodno).

Uzroci noćnog znojenja

BAKTERIJSKE I VIRUSNE INFEKCIJE
Akutne infekcije (infektivna mononukleoza, grip) koje se manifestuju visokom temperaturom neretko izazivaju noćno preznojavanje. To je normalna reakcija organizma na usiljen rad imunosistema. Noćno znojenje može biti povezano i s hroničnim infektivnim bolestima: bronhitisom, tuberkulozom i drugim, koje zahtevaju lečenje.

NERVNA NAPETOST I STRES
Pre svega, neophodno je identifikovati i otkloniti uzrok napetosti, te uzimati preparate za smirenje ili trave. U prilog tome idu šetnje pre spavanja, lagana fizička aktivnost u toku dana i pravilna i izbalansirana ishrana.

PROČITAJTE I… Za zdravlje žena posle 40.

NEREDOVAN MENSTRUALNI CIKLUS ILI MENOPAUZA
Zbog neuravnoteženosti hormona remete se mnogi procesi u organizmu. Tako se za vreme menopauze žene noću bude oblivene znojem, ponekad i nekoliko puta do jutra. Iako je prosečno doba za nastupanje klimaksa kod žena 51 godina, noćno znojenje može se javiti već posle 30. godine. Usled intenzivnog znojenja, po preporuci lekara, mogu se uzimati preparati koji ublažavaju simptome menopauze.

NIZAK NIVO ŠEĆERA U KRVI
Dijabetičari se često bude mokri od znoja. Uzrok je – noćna hipoglikemija (kritičan pad nivoa glukoze u krvi, što čak može da se završi gubitkom svesti). Nizak nivo šećera u krvi posledica je problema s insulinom ili uzimanja niza lekova za lečenje dijabetesa.
Kako bi se brzo povisio nivo glukoze, potrebno je pojesti 15–20 g prostih ugljenih hidrata (jedna kašika šećera ili meda, ili dve kašike suvog grožđa, pola čaše voćnog soka), pa nakon 15 minuta proveriti glukozu. Ako se njen nivo nije podigao, uzeti još 15 g ugljenih hidrata.

APNEA
Ljudi koji pate od ovog poremećaja ne mogu dobro da se naspavaju jer se njihovi disajni putevi blokiraju za vreme sna. To izaziva nedostatak vazduha i, kao posledicu – prekomerno znojenje. Simptomi apnee su hrkanje, osećaj umora u toku dana i glavobolja. Ako se ovo stanje ne leči, mogu se zadobiti srčana oboljenja. Zato nemojte zapuštati problem!

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com