Preznojavanje i jeza bez povišene temperature: Šta uzrokuje ovaj simptom?

by | 03.10.2023
Uzroci jeze bez povišene temperature

Uzroci jeze bez povišene temperature mogu biti razni. Neprijatan osećaj drhtavice i osećajem hladnoće može ukazati razna stanja i ozbiljnije probleme s organizmom.

[lwptoc]

Uzroci jeze bez povišene temperature: Kako izgleda ovaj simptom?

Jeza ili drhtavica je reakcija tela koja je praćena osećajem hladnoće i zime. Ove simptome izaziva sužavanje krvnih sudova ispod kože. Vrlo često je ovaj simptom praćen povišenom temperaturom, ali ovaj simptom ume da se javi i bez nje.

Postoje situacija kada je ljudima hladno i na veoma visokim temperaturama, da se oblače u toplu odeću i osećaju jezu, ali njihova telesna temperatura ostaje snižena. Ova reakcija tela je abnormalna i često je prati slabost i preterano znojenje. Drhtanje se uglavnom javlja u mišićima lica, leđa, ramenog pojasa i udova.

Postoje različite vrste jeze:

  • Jeza povezana sa povećanjem telesne temperatura (česta kod groznice)
  • Jeza koja se javlja uz normalnu telesnu temperaturu
  • Manifestacija jeze sa iznenadnim opadanjem telesne temperature

Pored toga, drhtavica može biti konstantna ili u obliku kratkotrajnog napada. Takođe, napadi se mogu ponavljati u smenjivanju sa normalnim stanjem.

Koji su uzroci jeze bez povišene temperature?

Razvoj ovog simptoma ukazuje na određene poremećaje u telu. Ako se on ponavlja sistematski, preporučljivo je da posetite lekara.

Teška hipotermija

Kada telo ima jako nisku telesnu temperaturu, krvni sudovi se sužavaju i usporavaju cirkulaciju krvi. Kao odgovor na hlađenje, telo aktivira mehanizme regulisanje telesne temperature što se manifestuje u vidu kontrakcije mišića. Stezanje mišića oslobađa toplotu i tako telo pokušava da se zagreje.

Šta možete da uradite: Popijte topli napitak koji zagreva, ako što je to čak. Oblačite se toplo, a ako pokisnete, brzo se presvucite u suvu odeću i obuću.

Prehlada i virusne bolesti

Kada su u pitanju virusne bolesti ili prehlada, temperatura ne mora da poraste, a može da izaziva osećaj jeze.

Šta možete da uradite: Uzimajte više tečnosti, pijte biljne čajeve poput onih od maline i limuna. Ukoliko jeza ne prestaje i praćena je simptomima poput mučnine, povraćanja ili malaksalosti, potražite medicinsku pomoć.

Zarazna bolest

Zarazne bolesti takođe ne moraju da budu ispraćene povišenom temperaturom. U ovom slučaju , to može da ukazuje da intoksikaciju tela. To podrazumeba da su virusi i bakterije koje su ušle u telo počinju da oslobađaju toksine u velikim količinama. Pored jeze, osoba oseća slabost, glavobolja, poremećaji stomaka i creva.

Endokrini poremećaji

Osećaj jeze se može javiti i prilikom endokrinih poremećaja kao što su slaba funkcija štitne žlezde ili hipotireoza (smanjeno lučenje hormona štitne žlezde). Štitna žlezda je zadužena za lučenje hormona koji je odgovoran za termoregulaciju.

Emocionalni stres

Verovatno ste se susreli sa osećajem jeze tokom stresa, napetosti ili osećaja straha. U ovim slučajevima, temperatura ne doživljava porast. U ovim trenucima se oslobađa hormon adrenalin u velikim količinama.

Šta možete da uradite: U ovom slučaju biste mogli da popijete lek za smirenje ili da pokušate da odspavate. Nakon odmora, nervni sistem se brzo oporavlja.

Uzroci jeze bez povišene temperature: Alergijske reakcije

Ovaj simptom može da ukazuje i na alergijsku reakciju. To može biti reakcija na različite alergene poput hrane i raznih biljaka. U ovom slučaju je simptom obično praćen osipom, svrabom ili drugim znacima karakterističnim za alergiju.

Vegeto-vaskularna distonija

U pitanju je bolest autonomnog nervnog sistema koji se manifestuje kroz smanjenje pokretljivosti pojedinih delova srčanog zida i skokove pritiska. Njeni simptomi su drhtavica, hladne ruke i stopala. Najbolji lek za ovo je pojačanje imunog sistema.

Nagla promena nivoa krvnog pritiska

Do jeze bez povišene temperature može doći i zbog oštre promene nivoa krvnog pritiska. Bez obzira da li je u pitanju pad i veoma visok krvni pritisak, promena često dolazi uz preznojavanje, mučninu, povraćanje i malaksalost.

Menstruacija i klimaks

Veliki gubitak krvi prilikom menstruacije može biti praćen drhtavicom, depresivnim raspoloženjem ili bolom u donjem delu stomaka. Pored toga, zahvaljujući hormonskim promenama, do ovog simptoma može doći i u klimaksu.

Kako se leči jeza bez povišene temperature?

Da biste izlečili ovaj simptom, morate otkriti šta ga uzrokuje. Naročito, ako se ovakvi „napadi“ često ponavljaju. Dok ćete lako otkriti da je uzrok jezi menstruacija ili klimaks, za druge moguće uzroke je neophodna medicinska konsultacija.

Snežana Vranić

AntonioGuillem/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com