Jednostavni saveti za ublažavanje otoka zbog zadržavanja tečnosti u organizmu

by | 19.10.2023
Saveti za ublažavanje otoka

Zadržavanje viška tečnosti u organizmu izaziva otoke. Oni mogu biti privremeni, a mogu biti i konstantni. Ovi saveti za ublažavanje otoka mogu pomoći da ih se rešite.

Saveti za ublažavanje otoka

Postoji nekoliko različitih načina da se rešite otoka. Naravno, sve zavisi od vašeg stanja zbog koga se otoci stvaraju. Evo šta vam je činiti.

Poboljšajte cirkulaciju

Postavljanje jastuka ispod natečenih mesta može pomoći da poboljšate cirkulaciju. Ukoliko planirate da hodate u velikim udaljenostima, a imate otoke, obavezno pravite kratke pauze. Takođe, treba da izbegavate dugotrajno stajanje i sedenje.

Pored toga, možete potopiti noge ili ruke u vruću vodu na 3 minuta, a zatim u hladnu vodu na 1 minut. Uradite ovo 3 puta i ponavljajte postupak 2-4 puta dnevno.

Koristite kompresivne čarape

Korišćenje ovih čarapa je prilično efikasno u sprečavanju stvaranja otoka.

Jedite manje soli

Kada smanjite unos soli, takođe ćete smanjiti i zadržavanje tečnosti i sprečiti oticanje. Kada ograničavate unos soli, razmislite o skrivenoj soli u prerađenoj i upakovanoj hrani, naročito u kiselom povrću, sosovima i prerađenom mesu kao što su kobasice.

Terapija pijavicama

U slučaju povrede kostiju ili povrede okolnih tkiva, terapija pijavicama može da ublaži otok.

Akupunktura

Otok može biti prouzrokovan problemom sa plućima, slezinom i bubrezima. Ako bilo koji od ovih organa prestane da funkcioniše normalno, cirkulacija krvi se usporava što dovodi do otoka. Postoji određena formula za akupunkturu koja opisuje jedinstveni skup koji se koristi za lečenje različitih vrsta otoka.

Saveti za ublažavanje otoka: Terapija masažom

Masaža može biti veoma efikasna u uklanjanju otoka. Kada se vene ili limfni čvorovi stisnu tokom masaže, nakupljena tečnost se usmerava ka srcu. Akumulirana tečnost koja izaziva oticanje se lakše kreće u krvne sudove, čime se smanjuje pritisak na okolna tkiva i poboljšava se protok krvi što dovodi do smanjenja otoka. Možete isprobati eterična ulja kamilice, lavande i čajevca koja su efikasna protiv otoka. Nanesite ih na problematično mesto i umasirajte.

Koristite lekovito bilje

Višak tečnosti iz organizma se može ukloniti i uz pomoć biljaka. Biljke kao što su ruzmarin, rastavić i ogrozd su veoma korisni za uklanjanje viška tečnosti iz tela. Pored toga, astragalus i forskolin se mogu koristiti za otoke koji nastaju zbog slabosti srca.

Otoci su obično privremeno stanje koje često nestaje. Međutim, ako problemi potraju ili postanu bolni, odmah se obratite lekaru. Takođe, pre upotrebe biljaka se konsultujte sa lekarom kako ne biste izazvali kontraindikacije.

Izbacite vodu iz organizma

Snežana Vranić

comzeal/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com