Bol u grudima

by | 30.03.2018

Ovaj simptom jedan je od najčešćih razloga za hospitalizaciju, ali ukazuje li on uvek na infarkt? Ne! Saznajte više o tome kako da razlikujete srčani napad od drugih bolesti, i šta treba da uradite u tim slučajevima

Zašto grudi bole?
Pacijenti koji se obraćaju lekaru zbog bola u grudima dele se na tri grupe:
• Oni s čijim je srcem sve u redu.
Već u razgovoru s takvim pacijentom lekar jasno ustanovi da nema opasnosti od srčanog udara i da njegov život, u datom trenutku, ništa ne ugrožava.
• Bolesni u stanju opasnom po život.
Iz istorije bolesti i analize primarnih simptoma lekar zaključuje da je reč o srčanom udaru i odlučuje o hospitalizaciji pacijenta ili o hitnoj medicinskoj intervenciji.
• Pacijenti kod kojih se sumnja na srčani napad.
U njihovom slučaju nemoguće je sa sigurnošću reći da li je u pitanju srčani udar ili drugi razlozi bola. Ovo je najveća grupa pacijenata i za utvrđivanje dijagnoze potrebno je šire ispitivanje. Takvi pacijenti ostavljaju se u bolnici na posmatranju. Obično se posle toga postavlja dijagnoza i propisuje lečenje.

Kako proveriti srce?
Ako pregled ne daje mogućnost postavljanja tačne dijagnoze, sprovodi se koronarografija skenerom. To je složen tomografski pregled koji omogućava da se detektuju suženja i blokade srčanih arterija, ili naprotiv – da se isključe problemi sa srcem. Postoje i druge metode: EKG pod opterećenjem i ehokardiografija pod opterećenjem. Prilikom ovih pregleda mogu se otkriti suženja arterija, a konačan zaključak donosi kardiolog uzimajući u obzir porodičnu istoriju, životno doba obolelog i ono na šta se žali.

Kako boli srce?
Mnogi pogrešno misle da prilikom srčanog napada boli srce, to jest gornja leva strana grudi. U stvari, bol na ovom mestu pre ukazuje na druge probleme, zato što se usled srčanog napada bol razliva po celom grudnom košu, pruža se na gornji abdomen, ruku, pa čak i na vilicu. On je gorući, pritiskajući i praćen je jako otežanim disanjem, vrtoglavicom, a ponekad i povraćanjem. U slučaju takvog bola potrebno je što pre otići u bolnicu.
A šta ako to nije infarkt?
Kako je gore već navedeno, postoji dosta bolesti, mimo infarkta, koje mogu biti uzročnik bola u grudima i zahtevaju brzo lečenje.
Među njima su tromboembolizam plućne arterije i aortna ruptura zbog aneurizme. Obe su opasne po život. Pored toga, bolovi mogu biti izazvani problemima s varenjem, naročito peptičkim ulkusom, holecistitisom (upalom žučne kese), zapaljenjem jednjaka i problemima s grudnim košem.
Uzrok bolova mogu postati komplikacije posle prehlade i virusnih bolesti.
Zapamtite: bol u grudima je rasprostranjen problem i treba ga tretirati krajnje ozbiljno, jer može biti simptom stanja opasnog po život.

Doživeli ste srčani udar? Jedite ribu
Istraživanje ruskih lekara pokazalo je da ozdravljenju pomažu omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja. Naučnici su ispitivali pacijente nakon doživljenog infarkta i otkrili da je kod onih koji su uzimali suplemente sa omega-3 masnim kiselinama ožiljak bio manji nego u kontrolnoj grupi, a pokazatelji produktivnosti rada srca bolji.
Omega-3 masne kiseline takođe snižavaju nivo holesterola u krvi i doprinose boljem usvajanju vitamina A, D, E i K, koji igraju važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Posebno pažljivi prema svom srcu treba da budu gojazni ljudi, pušači, dijabetičari, hipertenzičari, kao i oni koji imaju genetsku predispoziciju. Oni redovno moraju da se pregledaju kod doktora i da uzimaju u obzir takve simptome kao što su bol u grudima koji se širi na ramena, vrat ili levu ruku, kao i pritiskajući bol u stanju mirovanja.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com