Hladna stopala: Šta preduzeti?

by | 15.11.2017

Za početak, potrebno je obratiti se lekaru i utvrditi da li je uzrok toga što su vam stopala stalno hladna bolest proširenih vena ili ateroskleroza. Ukoliko je s venama i arterijama sve u redu, znači da najverovatnije imate problem s narušenom kapilarnom cirkulacijom. To je posledica nasledne predispozicije, niskog krvnog pritiska ili spazma krvnih sudova uzrokovanog emocionalnom nestabilnošću. Nažalost, moda je da se i van letnje sezone nose tanke čarape, uske cipele, visoke potpetice – to sve narušava cirkulaciju i nikako ne doprinosi očuvanju toplote nogu i tela uopšte.

Kako se izboriti s problemom s hladnim nogama?

Pre svega, vodite računa o stanju vašeg kapilarnog sistema. Kako biste ojačali male krvne sudove, preporučuje se redovna fizička aktivnost, kontrastno tuširanje, masaža.
Usled povećane nervoze, koja takođe utiče na tonus kapilara, pokušajte da primenite tehnike relaksacije – meditaciju, autotreninge, vežbe disanja.
Najbrži i najefikasniji način zagrevanja nogu jesu alkoholne obloge: donji deo tankih čarapa namočite votkom ili rakijom, obujte ih, pa preko toga navucite vunene čarape, koje će utopliti noge.
Noge se takođe zagrevaju prilikom kontrastnog tuširanja i bosonogog hodanja po vodi – najbolje je te procedure praktikovati u kombinaciji s masažom nogu suvom četkom.
Efikasne su i slane kupke za noge. U vrućoj vodi rastvorite dve kašike morske soli, 101–5 kapi ulja ruzmarina i dve kašike mleka. Stavite noge u tu vodu i one će se brzo zagrejati, a koža stopala dobiće hranljive materije.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com