Na šta ukazuje drhtanje ruku kao simptom?

by | 09.12.2023
drhtanje ruku kao simptom

Drhtanje ruku kao simptom se može javiti epizodno usled povećanog stresa ili zbog groznice. Međutim, ukoliko se ono javlja učestalo, onda može biti pokazatelj drugih stanja.

Drhtanje ruku je veoma neprijatana simptom koji je retko bolan, ali onemogućava normalno funkcionisanje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Ovo se može javiti kao posledica trenutne situacije, a može i ukazivati na ozbiljna stanja. U svakom slučaju, ovakav simptom nije zanemarljiv.

Zašto se javlja drhtanje ruku kao simptom?

Drhtanje ruku ili tremor, kako se medicinski naziva, označava drhtanje uzrokovano grčem (kontrakcijom) mišića antagonista (oni se suprotstavljaju određenom pokretu). Tremor ruku može biti fiziološka reakcija organizma na jak strah, umor, hipotermiju, trovanje alkoholom ili niz teških bolesti.

Postoji nekoliko vrsta tremora:

 • Fokalni tremor
  Utiče na samo jednu anataomsku oblast (ruke, glavu ili vilicu)
 • Segmentni tremor 
  Uključena su dva ili više susednih delova teka (Tremor ruku i glave)
 • Hemitremor
  Drhtanje se širi na nekoliko delova tela na jednoj strani
 • Generalizovani tremor
  Drhtanje je široko rasprostranjeno i istovremeno obuhvata noge, ruke, glavu, jezik i glas.

Drhtanje ruku kao simptom se može javiti u mirovanju ili u kretanju; može biti blagi, umeren, jak ili izražen; stečen ili nasledan. Drhtanje ruku se može javiti i kao jedini simptom ili uz prisustvo drugih neuroloških simptoma.

Koji su mogući uzroci za drhtanje ruku kao simptom?

Fiziološko drhtanje se povezuje sa umorom, razdražljivošću, groznicom, tešim fizičkim radom, prilikom uzimanja određenih lekova, kafe, alkohola i pušenja. Kada se eliminiše osnovni uzrok tremora i drhtanje prestaje. Ovaj tremor se može javiti iz velikog broja razloga.

Poremećaji endokrinog sistema

Kada je nivo tiroidnih hormona povišen, osoba često doživljava drhtanje ruku kao simptom. Pored toga, može doći do gubitka težine sa povećanim apetitom, slabosti mišića, koža može postati vlažna, pacijent postaje raspoložen, preterano emotivan i ubrzava se srčani ritam.

Kada osoba pati od dijabetesa, prilikom naglog smanjenja nivoa glukoze u krvi, može se primetiti ne samo drhtanje ruku već i zamućenje svesti ili nesvestica. Zato je važno da pacijenti sa dijabetesom ne preskaču obroke.

Metabolički poremećaji

Drhtanje ruku se može pojaviti u mladosti i u tom slučaju može biti u pitanju Vilson-Konovalska bolest. Problem se javlja zbog neravnoteže bakra u telu koje počinje da se javlja u tkivima organa narušavajući njihovo zdravlje.

Bolesti kardiovaskularnog sistema

Pacijenti koji pate od povišenog krvnog pritiska mogu osetiti drhtanje ruku kada im krvni pritisak naglo skoči.

Drhtanje ruku kao simptom kod bolesti nervnog sistema

Parkinsonova bolest je sporo progresivna neurološka bolest koja se najčešće javlja kod starijih ljudi. Tačan uzrok ove bolesti nije još uvek jasan. Kod Parkinsonove, drhtanje ruku kao simptom se prvo javlja i to tokom mirovanja, a na kraju dolazi i do drhtanje glave. Drhtanje postaje jače sa uzbuđenjem i fizičkom aktivnošću. Pored toga, osoba oseti i slabost mišića, postepeno opadanje kognitivnih sposobnosti (razmišljanje, čitanje, zaključivanje), gubitak pamćenja i depresija. Nažalost, ova bolest je još uvek neizlečiva, ali postoje metode lečenja koje značajno poboljšavaju tok bolesti.

Lezije malog mozga kao rezultat raka, traume ili moždanog udara mogu izazvate drhtanje ruku. Pored drhtanja, poremećeni su hod i koordinacija pokreta.

Esencijalni tremor

Ovo stanje se često meša sa Parkinsonovom bolesti. U pitanju je nasledna bolest nervnog sistema kod koje postoji drhtanje ruku umerenog intenziteta koje se javlja tokom kretanja i postepeno napreduje. Bolest počinje u srednjim godinama, ne utiče na druge telesne funkcije niti na mentalne sposobnosti i pamćenje.

Bolesti mišićno-skeletnog sistema

U nekim slučajevima, osteohondroza cervikalne kičme može dovesti do drhtanaj i utrnulosti ruku.

Autoimune bolesti

Drhtanje ruku kao simptom multiple skleroze je veoma čest. U ovom slučaju se drhtanje javlja io na drugim delovima tela.

Tremor ruku se može javiti i zbog trovanja toksičnim supstancama ili kao nuspojava uzimanja određenih lekova.

Dijagnoza i lečenje

Za postavljanje dijagnoze pacijenti se upućuju kod neurologa, a po potrebi se uključuje konsultacija sa kardiologom, endokrinologom ili psihoterapeutom. U zavisnosti od uzroka drhtanja ruku, zavisi i terapija kojoj će lekari pristupiti.

MarianVejcik/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com