Suvoća vagine: Zašto se javlja i kako se izboriti sa simptomima?

by | 14.02.2024
Suvoća vagine: Zašto se javlja i kako se izboriti sa simptomima?

Jedan od najneugodnijih simptoma menopauze je suvoća vagine. Postoji stalna nelagodnos, vaše omiljene pantalone postaju neprijatne, a seks postaje bolan. Ali, sve to može da se reši!

 

Prema statistikama, svaka druga žena tokom menopauze doživljava suvoću u intimnom području. Mnogi se stide da to priznaju čak i lekaru i pate u tišini, lišavajući se radosti intimnog života.

U međuvremenu, u početnoj fazi možete se osloboditi nelagodnosti bez lekova. Zato ne odlažite odlazak lekaru za kasnije.

Suvoća vagine: Kako se izboriti sa simptomima?

Tokom menopauze, funkcija jajnika opada i oni prestaju da proizvode ženske hormone. Zbog njihovog nedostatka smanjuje se i proizvodnja hijaluronske kiseline i poremećen je proces hidratacije tkiva.

To utiče na stanje kože, postaje manje čvrsta i elastična, ljušti se. Nedostatak hormona takođe dovodi do suvoće i nelagodnosti u intimnoj zoni.

Usled smanjenja estrogena pogoršava se cirkulacija krvi, menja se pH vagine, sluzokoža postepeno postaje tanja i atrofira. Kao rezultat, javlja se iritacija i peckanje“.  Smanjuje se libido i osetljivost tokom seksualnog odnosa, nestaju orgazmi.

Istovremeno se javljaju problemi sa mokrenjem, naročito urinarna inkontinencija. Sluzokoža bešike i uretre postaje tanja i atrofična, zbog čega se dešavaju nevolje: ako kijate ili se naprežete, donji veš se pokvasi, morate stalno da koristite jastučiće. Do curenja može doći i tokom intimnosti, što je posebno bolno za žene.

Suvoća vagine: Simptomi

Suvoća u intimnoj zoni nije samo briga – ona ​​ometa vaš život! Manifestuje se sledećim simptomima:

  • Suvoća, iritacija i peckanje.
  • Često mokrenje i urinarna inkontinencija.
  • Bolne senzacije tokom seksa.

Dijagnostika

Postoji proverena šema za određivanje suvoće u intimnoj zoni prilikom pregleda i korišćenjem standardnih testova koji se prepisuju ženama u menopauzi. Konkretno, redovan bris će odmah pokazati da li postoji problem.

Lečenje suvoće u intimnoj zoni kod žena

Već prilikom pojave prvih simptoma vaginalne suvoće mogu pomoći određena sredstva. Oni imaju neutralan pH, tako da ne izazivaju iritaciju ili upalu.

Lokalna hormonska terapija se može započeti sa najmanje 45 godine. To su kreme, supozitorije, masti koje sadrže estriol – neaktivan hormon. Poboljšavaju cirkulaciju krvi u endometrijumu, bešiku i ublažava nelagodnost i bol. Ovaj tretman se može koristiti dugo, mnogo godina nakon menopauze.

Savremene metode

Hirurško lečenje: Sami mišići vagine su veoma tanki, a nakon prirodnog porođaja sa krupnom bebom dolazi do ruptura, ili usled podizanja teškog tereta, dolazi do prolapsa zidova. Manifestuje se kao urinarna inkontinencija, isprekidano mokrenje, škripavi zvukovi tokom seksualnog odnosa i bolni osećaji. ⠀

Estetska ginekologija: Injekcije hijaluronske kiseline u intimno područje. Pomaže kod starosne suvoće vagine, smanjenog libida, opuštenih zidova vagine. Ima kratkoročni efekat, ali je dobra podrška u dobi od 50 – 55 godina.

fizkes / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com