Za zdravlje žena posle 40.

Menopauza je neizbežna, a simptomi umeju da budu veoma neprijatni

by | 13.05.2022
menopauza

Menopauza je neizbežna, a simptomi umeju da budu veoma neprijatni. Saznajte kako da pomoću biljnih mešavina održite zdravlje u klimaksu i što lakše prebrodite ovu neminovnu životnu fazu.

Piše: Jelena Viktorovna Naumova, fitoterapeut

Angelika i bajkalska kapica

Da biste „bezbolno“ ušli u period klimaksa, preporučujemo mešavinu za održavanje zdravlja celokupnog organizma i njegov oporavak.

Dve najvažnije biljke su angelika, poznata i kao „ženski ženšen“ (lat. Angelica archangelica), i bajkalska kapica (lat. Scutellaria baicalensis). Angelika održava bubrege, reproduktivni sistem i gastrointestinalni trakt, dok je bajkalska kapica prava biljka za podmlađivanje utiče na sve organe, održavajući i oporavljajući ih, a i odličan je borac protiv raka.

Koristite suve i isitnjene biljke. Izmešajte četiri dela brezovog lišća, po tri dela trave kapice, korena angelike i cvasti crvene deteline, po dva dela preslice (lat. Equisetum), cvetova i lišća gloga (sakupljenih u trenutku cvetanja) i jedan deo nane.

Kašiku mešavine prelijte sa 600 ml vode i kuvajte na tihoj vatri šest minuta. Ušuškajte i ostavite da odstoji tri sata (može i cele noći), pa procedite. Popijte u dve-tri jednake dnevne doze 20 minuta pre jela i još dvaput između obroka. Kura traje četiri-pet nedelja, posle čega sledi pauza od dve-tri nedelje, pa možete ponoviti lečenje.

Preparati na bazi angelike i deteline kontraindikovani su u slučaju mioma.

Pročitajte i… Oblepiha za žensko zdravlje

Čudesni neven

Dok ne nastupi period klimaksa, kod pojedinih žena stvaraju se miomi, koji se u menopauzi veoma teško podnose. Po pravilu, zajedno s takvim neoplazmama otkriva se torzija (presavijenost) i drugi problemi žučne kese. Usled toga pati dvanaestopalačno crevo, što se odražava na stanje štitaste žlezde, jetre i hipofize.

Oboljenja mlečnih žlezda, koja su česta posle četrdesete, povezana su s obolelim želucem. Naime, u organizmu postoji „trougao“: želudac–pankreas–slezina. A da bismo se izborili s bolestima koje izazivaju loše funkcionisanje ovih organa, treba da uskladimo rad sva tri organa.

U takvim slučajevima pomoći će vam obični neven. Dve kašičice isitnjenih suvih cvetova prelijte s dve šolje ključale vode, ostavite da se ohladi, pa procedite. Popijte čašu pre ručka, a drugu – u drugoj polovini dana. Uzimajte tri dana, zatim napravite pauzu od pet dana, pa ponovite ciklus. Radi prevencije bolesti „trougla“ čaj od nevena možete piti duže vreme, a u akutnom periodu sedam do deset dana.

Ovaj odvar koristite samo kao dopunu propisanom lečenju, a prilikom anatomski nepravilnog položaja i diskinezije žučne kese fitoterapija mora biti doživotna.

Među lekovitim biljem u kućnoj apoteci neka vam se obavezno nađu cvetovi nevena, apotekarske kamilice, brezovo lišće, kao i lišće i cvetovi baštenskih jagoda. Odvare od svake pomenute biljke pijte posebno, po tri dana (kašičicu biljke stavite na pola litra ključale vode).

Samo kvalitetna sirovina, koja je sačuvala miris i boju, pokazaće dobar rezultat.

Pročitajte i… Klimaks kod muškaraca nastupa polako

 

Foto: Daisy-Daisy / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com