Šta tamni krugovi ispod očiju govore o vašem zdravlju?

by | 22.10.2023
Tamni krugovi ispod očiju

Tamni krugovi ispod očiju su nam svima dobro poznati. Iako se ponekad javljaju smao zbog neprospavane noći, oni mogu biti posledica mnogo ozbiljnijih stanja.

Podočnjaci su toliko uobičajeno stanje da ih mnogi jednostavno ignorišu. Međutim, problem nije samo estetske prirode. Oni mogu ukazivati na različita stanja.

[lwptoc]

Tamni krugovi ispod očiju: Vrste

Postoji nekoliko različitih nijansi tamnih krugova koji se nalaze ispod očiju.

 • Plava nijansa
  Ovaj tip je povezan sa venama i može dobiti i ljubičasti ton. Ljubičasta nijansa se ne javlja zbog blizine velikog broja krvnih sudova ili vena, već zbog boje mišića koji regulišu funkcionisanje očnih kapaka.
 • Smeđa nijansa
  Kod ovog tipa, tamni krugovi mogu biti u boji svetlo do tamno braon. Često se javljaju kod tamnoputih osoba i imaju tendenciju da potamne nakon izlaganja suncu.
 • Žuto-smeđa nijansa
  Ova boja ukazuje na znakove zagušenja u žučnoj kesi, zbog čega se povećava nivo bilirubina u krvi.
 • Siva nijansa
  Ako primetite ovu nijansu u jutarnjim satima, to znači da bubrezi ne fukcionišu kako bi trebalo i da se tečnost nakuplja ispod kože.
 • Plava nijansa i tanka koža
  Ovo često prate i providni krvni sudovi. Ovakvi podočnjaci će se pojaviti ukoliko patite od nedostatka C i A vitamina.
 • Plavo-crvena nijansa 
  Ova nijansa se javlja kod upale kapaka ili konjuktivitisa.

Uzroci tamnih krugova ispod očiju

Postoji nekoliko najčešćih uzroka zašto dolazi do njihovog pojavljivanja. Ovo su mogući uzroci:

 • poremećen odliv limfe i venski zastoj
 • pojačan pigment kože na ovom području
 • usporavanje metabolitičkih procesa
 • kršenje propustljivosti zidova krvnih sudova i kapilara
 • proređivanje sloja masti ispod očiju
 • stanjivanje kože očnih kapaka zbog starenja
 • način života (nedostatak sna, neuravnotežena ishrana, nedostatak vitamina, pijenje velike količine čaja ili kafe, pušenje)

Na šta ukazuju tamni krugovi ispod očiju?

Bolesti kardiovaskularnog sistema i sitema za disanje

Zatamnjenje kože ispod očiju je znak nedovoljnog protoka kiseonika i nedovoljnog snabdevanja krvlju. Podočnjaci su često prisutni kod osoba sa oboljenjima kardiovaskularnog sistema i sistema za disanje.

Anemija

Kod pacijenata koji boluju od anemije usled nedostatka gvožđa, smanjuje se broj crvenih krvnih zrnaca i smanjuje se koncentracija hemoglobina zbog čega tkiva ne dobijaju dovoljno kiseonika.

Oštećenje štitne žlezde

Ovo stanje uzrokuje nedostatak kiseonika u telu što dovodi do pojave podočnjaka. U ovom slučaju primetićete opadanje kose, netoleranciju na toplotu i hladnoću, slabljenje koncentracije i pažnje, pospanost i letargija.

Oboljenja žučne kese

Oboljenja žučne kese povećavaju nivo žučnog pigmenta (bilirubina) i krvi. Kao rezultat, podočnjaci će imati žuto-smeđu nijansu.

Bolesti sinusa, krajnika i limfnih žlezda

Ovaj tip bolesti proširuje krvne sudove i to dovodi do njihovog prekomernog punjenja krvlju što potom dovodi do plavih promena na podočnjacima.

Bolesti bubrega i nadbubrežnih žlezda

Ovaj tip bolesti takođe povećava pigmentaciju kože oko očiju. To može biti uzrokovano prekomernom proizvodnjom kortizola, hormona stresa.

Uzimanje određenih lekova

Podočnjaci mogu biti pojačani uz upotrebu tetraciklina, sulfonamida i oralnih kontraceptiva. Pored toga, neki lekovi za glaukom takođe mogu imati ovakav efekat. Krugovi obično nestaju u roku od 3 do 6 meseci nakon prestanka upotrebe leka.

Lečenje podočnjaka

Ukoliko primetite određene karakteristike tamnih krugova oko očiju, obratite se lekaru kako bi ste otkrio uzrok njihovom nastajanju.

UKLANJAMO TAMNE KOLUTOVE OKO OČIJU

Snežana Vranić

Marina Demeshko/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com