RUSКI NAUČNICI DOBILI ĆELIJE КRVI IZ КOŽE

by | 09.05.2017
krv i krvna plazma

Jedan od glavnih problema regenerativne medicine jeste obezbeđivanje dovoljne količine krvnih i imunoloških ćelija. Ruski stručnjaci pokušali su da naprave krvne ćelije od ćelija kože, ali dobijene ćelije bile su žive i funkcionalne samo dve nedelje. Primenom sadašnjih, savremenijih tehnologija uspeli su da im produže život čak na nekoliko meseci.

Naučnici su identifikovali četiri faktora koja su uticala na to da se ćelije kože pokrenu na deobu i pretvore u potrebne različite tipove krvnih ćelija. Faktori koji su služili za sintezu eritrocita i ostalih krvnih ćelija – veštački su ubrizgavani u izolovane ćelije kože.

Na taj način menjao se zadatak ćelija kože, koje su se onda razmnožavale i delile kao krvna zrnaca. Svi dobijeni rezultati zasad su laboratorijskog tipa, a nova ruska istraživanja usmerena su na to da koža postane krvotvoran organ in vivo (na živom).

Pod kožu se ubrizgava injekcija koja sadrži pomenute faktore – i tad se od ćelija kože stvaraju krvne ćelije koje će se resorbovati putem krvi

Tagovi:

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com