Visoka temperatura i vlažnost vazduha mogu biti rizični za zdravlje 

by | 19.06.2024
Visoka temperatura i vlažnost vazduha mogu biti rizični za zdravlje 

Visoka temperatura i vlažnost vazduha može biti opasno jer je vašem telu je još teže da se ohladi.  Saznajte kako ovakva vremenska prilika deluje na telo i kako da se zaštitite.

Vlažnost je količina vodene pare u vazduhu. Kada se znojimo, naša tela se obično oslanjaju na vazduh da bi se otarasila znoja koji se nakuplja na koži. Ovo omogućava telu da se ohladi. Kada je vlažnost u vazduhu visoka, topla vlaga ostaje duže na našoj koži, čineći da se osećamo još toplije. Meteorolozi to zovu – toplotni indeks.

Zašto je opasna visoka temperatura i vlažnost vazduha?

Toplotni indeks je zapravo mera koja označava koliko je stvarno vruće kada se vlažnost uračuna sa stvarnom temperaturom. Na primer, ako termometar u vašem dvorištu pokazuje 35,6 stepeni Celzijusa, a relativna vlažnost je 65 procenata, indeks toplote — koliko vam je toplo telo — 49,4 stepena Celzijusa.

Visoka temperatura i vlažnost vazduha donose zdravstvene rizike

Visoka vlažnost može imati niz štetnih efekata na ljudsko telo. Može doprineti osećaju niske energije i letargije. Pored toga, visoka vlažnost može izazvati hipertermiju – pregrevanje kao rezultat nemogućnosti vašeg tela da efikasno ispušta toplotu. Evo na koje sve načine visoka temperatura i vlažnost utiču na telo:

Dehidracija: Visok nivo vlažnosti može dovesti do prekomernog znojenja i prouzrokovati da telo brže gubi tečnost. Ako se nivoi hidratacije ne popune brzo, to može dovesti do dehidracije i simptoma kao što su umor, vrtoglavica i konfuzija.

Iritacija kože: Vlažni uslovi mogu izazvati iritaciju kože, kao što su toplotni osip, pa čak i gljivične infekcije, kada postoji produženo izlaganje toploti i vlazi.

Grčevi mišića: U vlažnim uslovima, ljudi mogu izgubiti previše elektrolita, što može šokirati mišiće i dovesti do grčeva u rukama, nogama ili stomaku.

Pogoršani respiratorni uslovi: Visoka vlažnost može pogoršati respiratorna stanja poput astme i alergija promovišući rast buđi, grinja i bakterija. Gust, vlažan vazduh može izazvati probleme sa disanjem i pogoršati hronične simptome.

Toplotna iscrpljenost i toplotni udar: Visoka vlažnost može povećati rizik od ozbiljnih bolesti povezanih sa toplotom, kao što su toplotna iscrpljenost i toplotni udar, jer je mehanizam za hlađenje tela manje efikasan. Kada telo ne može da reguliše sopstvenu temperaturu i počne da se pregreva, to može izazvati oštećenje organa ili čak otkaz.

Ako vi ili neko sa vama pokaže simptome toplotnog udara, kao što su glavobolja, konfuzija ili povraćanje, odmah potražite medicinsku pomoć. Takođe, prema psiholozima, vlaga može dovesti do lošeg raspoloženja. Lekari takođe navode da imaju pacijente za koje se čini da doživljavaju letnju verziju sezonskog afektivnog poremećaja.

Kako da se zaštitite?

Evo 5 stvari koje možete da uradite da biste se zaštitili po ovakvnom vremenu:

Usporite: Napornu fizičku aktivnost treba smanjiti, eliminisati ili pomeriti na najhladnije doba dana. Pojedinci u riziku treba da ostanu na najhladnijem dostupnom mestu.

Obucite se prikladno: Lagana odeća svetlih boja reflektuje toplotu i sunčevu svetlost i pomaže vašem telu da održi normalnu temperaturu.

Pijte puno vode ili bezalkoholnih tečnosti: Čak i ako ne osećate žeđ. Vaše telo gubi više vode kada je vruće, posebno sa visokim indeksom toplote od vlage. Izbegavajte kofein, alkohol i slatke napitke jer oni uzrokuju gubitak više telesne tečnosti.

Izbegavajte alkohol: Neka istraživanja su pokazala da previše pijenja po vrućem vremenu povećava rizik od umiranja.

Provedite više vremena u prijatnom okruženju: Klimatizovani prostori značajno smanjuju opasnost od vrućine. Ovo je kritično za one sa većim rizikom, poput starijih ili bolesnih ili oslabljenih ljudi. Ako ne možete da priuštite klima-uređaj, provođenje vremena svakog dana na klimatizovanom mestu pružiće vam određenu zaštitu.

Budite izuzetno oprezni sa vrućim automobilima: Nikada nikoga, a posebno dece, ne ostavljajte u zatvorenom parkiranom vozilu. Ne zaboravite ni svoje ljubimce!

Nemojte se previše sunčati: Ne samo zato što ćete postati topliji. Ako vam je koža oštećena od opekotina od sunca, teže ćete raspršiti toplotu.

yacobchuk / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com