13 namirnica koji će vam ujutru podići energiju i razbuditi koliko i kafa

by | 20.06.2024
13 namirnica koji će vam ujutru podići energiju i razbuditi koliko i kafa

Kafa je prvo što poželite ujutru čim ustanete kako biste se razbudili. Ali, da li znate da postoje određene namirnice sa kojima možete da postignete isti efekat. Saznajte koja to hrana donosi nalet energije.

Da li je kafa jedino što vas okrepljuje ujutru? Šta će vam još pomoći da otvorite oči i pokrenete mozak?

Hrana koja će vam podići energiju koliko i kafa

Kafa je popularan napitak poznat po svojoj sposobnosti da povećava nivo energije i budnosti. Glavni sastojak u kafi koji ima ovaj efekat je kofein. Ali, šta ako vam smeta ovaj polularan napitak?

Namirnice koje će vas razbuditi bolje nego kafa

1. Čokolada: Zašto? Pa, osim što je ukusna, sadrži dosta šećera i podstiče proizvodnju endorfina – to je sasvim dovoljno da dobijete energiju za par sati, ako ne i duže. Mislim da se svi sećaju pravila „Pre ispita je bolje pojesti čokoladicu ili popiti jak i slatki čaj“?

2. Hladna voda: Dehidracija je jedan od uzroka umora. Pijte puno vode, posebno ujutru, i bićete srećni. Barem fizički ćete se osećati mnogo bolje. Naročito ako popijete bar čašu vode ujutru tek kada ustanete iz kreveta.

3. Bobičasto voće:  Svaka bobica je dobra i zdrava. A još bolje ako su to maline, borovnice i jagode. Ove bobice su pune prirodnih stimulansa!

4. Sok od pomorandže: Agrumi su božji dar za one koji zauvek spavaju! Sam sok je prepun vitamina C koji puni organizam energijom, a miris pomorandže, limete i limuna podstiče moždanu aktivnost. Ovo je posebno tačno zimi, kada su prehlade uvek u vazduhu. Pogodni su i limun i limun, ali je njihov sok najbolje konzumirati sa dosta šećera i malo razblažen vodom.

5. Hladno piće: Već smo spomenuli hladnu vodu, ali ovde je pogodno bilo koje hladno piće – soda, sok itd. Hladnoća je šok za celo telo, koje se potrese i počinje da radi punim kapacitetom.

6. Meso: Proteini sadržani u mesu se sporo obrađuju, pa se shodno tome i energija sporije oslobađa, ali traje duže. Naravno, ne možete pojesti komad mesa umesto kafe i odmah se probuditi, ali će vam se zalihe energije napuniti. Isto važi i za ribu. Ako je pred vama težak dan, bolje je da pojedete komad piletine ili ribe nego rezance ili hleb.

7. Orasi: Takođe su prilično hranljive i pomoći će vam da napunite baterije. Ali ni njima se ne treba zanositi, posebno noću, jer se ostaci neprerađene energije talože, avaj, ne u mozgu, već u drugim delovima tela. Problematično.

8. Zeleni čaj: Pa, ovde je sve jasno, jer svaki čaj sadrži kofein. A zeleni čaj je takođe najzdraviji. Ako popijete šolju zelenog čaja, biće vam bolja koncetracija i to duži period u odnosu na kafu.

9. Jabuke: Sadrže bor, koji povećava budnost tela. To jest, pažnja na detalje se povećava i nećete propustiti još jedno „-“ u jednačini. Osim toga, jabuke sadrže mnoge druge korisne supstance, pa ih žvaćite za svoje zdravlje (dobro je i za zube).

10. Ovsena kaša: Ovas je pun je složenih ugljenih hidrata i vlakana. A ako tome dodate nešto slatko, dobićete divan energetski doručak.

11. Banane: Sadrže mnogo šećera, prirodnog šećera, koji organizam mnogo bolje apsorbuje.

12. Jogurt: Sve se svodi na magnezijum – odličan izvor dugotrajne energije. Samo zapamtite da jogurti sa filovima imaju mnogo više šećera nego što izgleda.

13. Jaja:  Generalno mogu smatrati superhranom. Pune su proteina, vitamina i minerala (među njima i leucina), koji su potrebni telu za pravilno funkcionisanje i oporavak nakon vežbanja. Osim toga, nećete se tako brzo umoriti.

sanse293 / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com