SOČIVA ZA… SLEPE?

by | 27.11.2017

Ruski naučnici imaju dugu tradiciju rada u oblasti oftalmologije i, kao što se zna – beleže odlične rezultate. Već više od 30 godina rade na razvoju sočiva koja omogućavaju povraćaj vida slepim osobama, što se doskora činilo nemoguće.
„Rožnjača oka analogna je objektivima kamere: ako njena površina nije dovoljno glatka, oko ne može da se fokusira na objekat“, jednoglasni su ruski oflalmolozi. Upravo se povreda rožnjače javlja kao jedan od glavnih uzroka gubitka vida. Njenom transplantacijom ne dobija se očekivani efekat, jer se tokom operacije takođe oštećuje površina rožnjače.
Stoga su ruski stručnjaci razvili porozno plastično sočivo sa savršeno glatkom površinom, koje se ponaša korektivno spram defekata rožnjače. Između sočiva i oka nalazi se veštačka tečnost napravljena specijalno za oči, a koja sprečava mikrotraume. Prva ovakva sočiva napravljena su ručno, ali sada se razvija računarska tehnologija za njihovu proizvodnju.
Dosad je zahvaljujući ovim sočivima više od 4.000 ljudi povratilo vid.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com