Stručnjaci su otkrili da postoji veza između krvarenja desni i bolesti pluća

by | 15.01.2024
veza između krvarenja desni i bolesti pluća

Naučnici su otkrili da postoji veza između krvarenja desni i bolesti pluća koje su šesti vodeći uzrok smrti prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je jedan od vodećih uzroka smrti. A kineski naučnici su sada došli do zaključka da krvarenje desni može dovesti do bolesti pluća. Naime, bakterija koja izaziva parodontopatiju može da izazove prejak odgovor imunog sistema, a potom i napravi probleme u respiratornom sistemu.

Kakva je veza između krvarenja desni i bolesti pluća?

Naučnici su otkrili da bakterija Porphyromonas gingivalis igra važnu ulogu u razvoju bolesti desni uništavajući tkivo koje podržava zibe. Kao deo nove studije, istraživači su inficirali miševe ovom bakterijom i HOBP. Ispitivanjem plućnog tkiva miša, naučnici su otkrili da Porphyromonas gingivalis aktivira imune ćelije koje proizvode gama delta T ćelije i M2 makrofage. Kao rezultat, formiraju se citokini, koji u velikim količinama mogu povećati upale u telu, što dovodi do pogoršanja bolesti kao što je HOBP.

Zašto desni krvare?

Parodontitis (ozbiljni oblik upale desni) nastajte kao rezultat nakupljanja plaka na zubima koji se vremenom stvrdne i pretvara u kamenac, izazivajući iritaciju i upalu tkiva desni. Ovo potom stvara duboke pukotine između zuba i otvara desni u kojima bakterije mogu da rastu. To za posledicu ima krvarenje i otečene desni, loš zadah, pa čak i gubitak zubi. Ranija istraživanja su pokazala da je bolest desni faktor rizika za mnoge bolesti, uključujući dijabetes, hipertenziju, pa čak i neke vrste raka, pa tako i nastaje veza između krvarenja desni i bolesti pluća. Dakle, činjenica je da bolest desni povećava upalu koje telu signalizira probleme. Ovo potom izaziva reakciju imuniteta. Međutim, kada je reakcija prejaka, ovo može povećati rizik od hroničnih bolesti.

Šta je HOBP?

Hronična opstruktivna bolest pluća je hronična inflamatorna bolest koja pogađa male bronhije. To dovodi do problema sa disanjem zbog suženja kanala bronhija. Vremenom se u plućima razvija emfizem koji potom smanjuje elastičnost pluća, odnosno njihovu sposobnost kompresije i širenja tokom disanja. Zauzvrat, pluća su stalno u stanju udisanja, u njima uvek ostaje puno vazduha čak i prilikom izdisanja. Dakle, normalna razmena gasova je poremećena i razvija se respiratorna insuficijencija.

Daria Kulkova/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com