Nova studija otkrila da ako vaš partner ima visok krvni pritisak, verovatno ćete ga imati i vi

by | 07.12.2023
visok krvni pritisak kod partnera

Nova studija je došla do otkrića da visok krvni pritisak kod partnera može uticati da i vi imate simptome ovog stanja.

Otkriveno je da otprilike u polovini slučajeva hipertenzije kod srednjih i starijih odraslih bolest je „podeljena“, tačnije ako jedan partner ima povišen krvni pritisak, verovatno će ga imati i druga osoba.

Visok krvni pritisak kod partnera povećava rizik od hipertenzije i kod druge osobe

Studija je objavljena u časopisu Američkog udruženja za bolesti srca prema kojim se radilo istraživanje među heteroseksualnim parovima iz Kine, Engleske, Indije i SAD. Došlo se do zaključka da su žene koje su bile udate za muškarce sa visokim krvnim pritiskom i same imale hipertenziju za razliku od onih čiji muževi to nisu imali. Takođe, muškarci koji su oženjeni ženama koje pate od hipertenzije, imali su veću verovatnoću da obole od hipertenzije za razliku od onih čije žene nisu imale ovaj problem.

Čihua Li (Chihua Li), postodoktorand na Univerzitetu i Mičigenu i autor studije, istakao je: „Naša studija je prva koja ispituje usklađenu hipertenziju kod parova iz zemalja sa visokim i srednjim prihodima koristeći nacionalno reprezentativne podatke i stoga pruža perspektivu međunacionalnog poređenja. Ovo je najveća studija na ovu temu do sada.“

Istraživanje je trajalo 4 godine u uključivalo oko 30 000 ljudi

Istraživači u Univerzitetu  u Mičigenu, Univerzitetu Emori i Univerzitetu Kolumbija ispitali su 1086 parova u Engleskoj, 3989 parova u SAD, 6514 parova u Kini i 22 389 parova u Indiji. Podaci su prikupljani iz perioda između 2015-2019 godine. Visok krvni pritisak kod partnera je često bio karakterističan i kod druge osobe.

Podaci iz Engleske i SAD obuhvatali su odrasle osobe od 50 godina i više, dok su podaci iz Kine i Indije uključivale odrasle osobe od 45 i više godina. Za svaku osobu, korišćen je prosek od tri merenja krvnog pritiska za procenu ukupnog sistolnog (gornji) i dijastolnog krvnog pritiska (donji). Studija je uzimala u obzir da neko ima hipertenziju ako je gornji krvni pritisak bio veći od 140, a donji viši od 90.

Kako hladnoća utiče na krvni pritisak? Stvari koje treba da uzmete u obzir ako imate hipertenziju

Istraživanje pokazalo visoku stopu parova sa hipertenzijom

Istraživači su otkrili visoku stopu toga da oba partnera imaju visoku hipertenziju. Podaci su pokazali da 47,1 % parova u Engleskoj, 37, 9% u SAD, 20,8% u Kini i 19,8% u Indiji imaju oboje hipertenziju.  „Ovi rezultati sugerišu da je oko polovine svih slučajeva hipertenzije u ovim zemljama podudarno među parovima“, napisali su istraživači.

Dakle, visok krvni pritisak kod partnera može uticati na partnera. Međutim, ovo omogućava da se osmisle načini kako da parovi zajednički upravljaju ovim stanjem, kao što je zajedničko posmatranje krvnog pritiska, pohađanje časova vežbanja ili zdravo kuvanje.

Miljan Živković/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com