Art-terapija: četkice i boje umesto tableta

Osnovni cilj terapije umetnošću jeste harmonizacija mentalnog stanja preko razvoja sposobnosti samoizražavanja i samospoznaje

by | 01.07.2022
art-terapija

Svake godine doktori sve glasnije ukazuju na to da lekovi ne donose samo korist već i štetu. Lekarima i pacijentima u pomoć priskaču metode lečenja bez lekova. O njima govorimo s psihologom Galinom Ohotnikovom.

U poslednje vreme sve češće se govori o artterapiji. Kakav je to metod?

Počeću od početka. Setite se kad smo bili deca kako smo maštali, fantazirali, pravili zamkove od peska. Sanjarili smo i naša mašta pretvarala se u stvarnost. Gde je nestala ta lakoća s godinama? Sledimo stavove koji se prenose s generacije na generaciju i postajemo ozbiljni, iza brava skrivamo svoje srećno „ja“ i učimo našu decu da se kriju od sveta. A čovekova svrha je da bude srećan. Najlepši način da upoznate svoje srećno „ja“ leži u artterapiji. Samo ime kaže nam da je reč o lečenju umetnošću.

Šta je artterapija?

Artterapija (od engleske reči art – „umetnost“ + terapija) jeste lečenje zasnovano na primeni umetnosti i kreativnosti.

Osnovni cilj artterapije jeste harmonizacija mentalnog stanja preko razvoja sposobnosti samoizražavanja i samospoznaje. Vrednost upotrebe umetnosti u terapeutske svrhe leži u činjenici da se pomoću nje možete izraziti i istražiti različita osećanja na simboličkom nivou.

Recite nam nešto o postupku…

Art-terapija se zasniva na uverenju da se sadržaj unutrašnjeg „ja“ neke osobe reflektuje u vizuelnim slikama kad god ona slika, crta ili oblikuje skulpturu, tokom čega se njeno stanje harmonizuje.

Kakav je mehanizam ove terapije?

Pomoću umetnosti proživljavaju se faktički sva ljudska osećanja: ljubav i mržnja, bol i radost, ljutnja i oduševljenje, bes, strah i frustracija. I sve to prolazi u netraumatičnom obliku za osobu. Crtanjem, bojenjem, pisanjem, čitanjem priča, oblikovanjem figura osoba ne rešava samo određeni zadatak, ona uči da posmatra situaciju sa strane, dobija dublju viziju i razume svoj život, nalazeći odgovore na večna pitanja: Ko sam ja? Zašto živim? Šta je za mene najvažnije? Koja je moja svrha, moja istina, moj smisao? Šta dobro donosim svetu? Koliko sam vredan? Koja je moja uloga u univerzumu?

Umesto špriceva i igala – četke i boje, papir i testo u boji, plastelin i glina, pesak, griz, fotografije i metaforičke karte, tkanine. Ima još mnogo toga čime se, uz pravilan pristup, može izlečiti ljudska duša. Artterapija je vezivna nit između svesnog i podsvesnog. Uostalom, većina naših problema nije na našem svesnom nivou, već mnogo dublje. Stoga ih nije lako iskoreniti medicinski i verbalno. A na nivou slika, metafora i umetnosti to jeste moguće.

LEČENJE MUZIKOM I KNJIGAMA

Postoji li mnogo načina za terapiju umetnošću?

U artterapiji postoji mnoštvo pravaca, a danas, u vreme brzih tehnologija, sve ih je više. Među glavnim oblastima su:

* Izoterapija – spoznaja, otkrivanje pomoću crtanja. U tom pravcu predlaže se upotreba četaka i boja, olovaka, flomastera, bojica. Najvažnije je da ne morate znati da crtate. Niko neće ocenjivati vaš crtež. Važno je verovati telu, verovati sebi i crtati ono što duša želi. Počnite. Svideće vam se.

* Muzikoterapija – muzički pravac. Osobi mogu predložiti da sluša muziku, da svira ili da stvara sopstvenu muziku. Sposobnost muzike da podstakne određena stanja, da probudi različite emocije u osobi i njena lekovita svojstva dokazali su mnogi fiziolozi.

* Terapija peskompodrazumeva korišćenje peska. Ona uključuje dubinski rad s ljudskim osećanjima, omogućava analizu mnogih strategija ponašanja, otvara pristup zarobljenim stanjima, aktuelizuje kreativnost i istraživački interes.

* Biblioterapija – lekovito dejstvo čitanja ili drugog oblika rada s teksom. U ovom slučaju osoba čita poznate i nepoznate tekstove, bira za sebe značajne reči, sastavlja poruke od tih reči itd.

* Kolažna terapija – stvaranje kolaža. Isečene slike od papira transformišu se u željenu mapu.

* Kinoterapijazahvaljujući bioskopu i video-klipovima nastaje diskusija i preispitivanje vrednosti koje su važne za neku osobu. Naime, lakše je gledati glavnog junaka nego sebe i lakše je njega procenjivati. Možete izgraditi i liniju ponašanja junaka i potom to projektovati na sebe.

* Foto-terapija – pravac artterapije povezan s primenom fotografije u rešavanju različitih psihičkih problema, kao i u razvoju i harmonizaciji ličnosti.

LUTKE I PRIČE ZA DECU

A šta je za decu najbolje?

Naravno, terapija pričanjem priča. To uključuje upotrebu metafora preko bajki, priča i drugih sličnih tekstova za učesnike kako bi razumeli obrasce svog ponašanja, nakon čega sledi izbor nejefikasnijih. Postoje različiti oblici rada s pričama: korišćenje gotovog materijala, dodavanje delova priče, smišljanje autorskih priča, slušanje ili glumljenje priče. Postoji i terapija lutkama kao metod psihološke korekcije različitih stanja.

Koje su prednosti artterapije?

Glavna osobenost artterapije jeste to što nije štetna i što blago i pažljivo utiče na osobu. Ona radi direktno s podsvešću, pomaže da se dopre do nevidljivih ljudskih resursa.

Kreativnost pomaže da se stekne samopouzdanje i sposobnost da se lakše izražavate, akumulirate pozitivno životno iskustvo. Ona rešava širok spektar problema i zadataka: starosne i egzistencijalne krize, unutrašnje i spoljašnje sukobe, gubitke, povrede itd. Ukoliko jednom proba s artterapijom, osoba će početi da gleda na svet očima kreatora: umetnika, pesnika, skulptora, koji sam stvara svoj život i menja svet oko sebe. Takvi ljudi pronalaze svoj poziv, svrhu, životnu misiju i slede je.

Želim da završim priču sledećim rečima: Svaki čovek je rođen za sreću, kao ptica za let. Vi ste najbolja stvar koja vam se desila u životu. Stvorite svoj život, svoju sreću! Zračite srećom!

 

NEOBIČNE METODE ARTTERAPIJE

* Metaforičke asocijativne karte – to je jedan od najmlađih pravaca artterapije. Zasniva se na ideji da je osoba sklona da pruži različite vrste slika i tekstova s ličnim sadržajem i uspešno radi sa svešću i transformacijom tog sadržaja. Metaforičke asocijativne slike omogućavaju da se identifikuju ona stanja i aspekti ličnosti koji zahtevaju pažnju i razvoj.

* Mandaloterapija – terapija korišćenjem mandala. Mandala u bukvalnom prevodu znači crtež u krugu. Ovaj trend dolazi iz narodnih tradicija i verovanja i povezan je s upotrebom lekovitog kruga za crtanje. Crtanje ili bojenje mandala daje osobi priliku da se upozna sa svojim složenim stranama, da razume uzrok nastalog stanja i identifikuje moguća rešenja problema.

* Testoplastika – ovaj pravac ima poseban potencijal za razvoj emocionalne inteligencije, formiranje novih osećanja i otpuštanje starih.

* Grimoterapija – cilj terapijske šminke jeste identifikovanje sa samim sobom. U njoj nema zabrana ni ograničenja, štaviše, željeno se lako može pokazati kao stvarno. Uostalom, maske nas čine hrabrijim i pomažu u sprovođenju čak i najglupljih ideja.

Pročitajte i… Felinoterapija: Kad se mačka pretvori u doktora

 

Foto: Horsche / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com