Četiri signala koja nam organizam šalje

Lekari preporučuju da bar jednom godišnje obavite kompletan medicinski pregled

by | 13.04.2022
signali organizma srce

Rana dijagnostika svih oboljenja zalog je uspešne terapije i potpunog ozdravljenja. Zato lekari preporučuju da bar jednom godišnje, a ponekad i češće, obavite kompletan medicinski pregled. Posebno ukoliko vam organizam šalje signale za pomoć. O najočiglednijim, koje nikako ne smete zanemariti, priča lekar Irina Aleksandrovna Lebedeva (Mogiljov).

1. BOLNI GRČ U DESNOM PODREBARNOM LUKU

Bolni grč može da se javi usled stresa ili na podlozi određene bolesti. Ovaj poslednji oglašava se sat-dva posle jela i ispoljava se oštrim probadajućim ili stiskajućim bolovima u gornjem delu stomaka. Ukoliko se to često dešava i traje najmanje dve nedelje, može se pretpostaviti da je reč o gastritisu ili čak čiru.

2. BOL U GRUDNOM KOŠU

Bol u grudima koji steže i peče, a pojavljuje se posle fizičkog napora ili stresa, simptom je stenokardije i povod da se obratite lekaru. A ukoliko je to praćeno znojenjem, naglim padom pritiska, jakom slabošću i ne prestaje ni kad uzmete lekove za srce, nije isključen infarkt. Obavezna je HITNA hospitalizacija!

Pročitajte i… Život posle infarkta

3. KAŠALJ KOJI NE PROLAZI

Ako vas više od mesec dana muči suv kašalj i osećate kao da imate grudvu u grlu – požurite lekaru. To može biti gastroezofagealni refluks (sadržaj želuca dospeva u jednjak i iritira ga), zatim astma, upalni proces nosne šupljine ili nosa i ždrela, pa čak i oboljenje srca.

4. OTOCI

Ukoliko uveče pijete mnogo tečnosti a ujutru imate kese ispod očiju, to je normalno. Ali, ako se otoci javljaju po telu, dugo ne prolaze i za to ne postoji konkretan razlog – pregledajte se kod lekara. To može da bude signal problema s bubrezima, srcem, krvnim sudovima i venama, kao i hormonalnog poremećaja u organizmu.

Pročitajte i… Šest testova za zdravlje

Foto: PIKSEL / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com