Disanje na usta šteti srcu

by | 14.06.2018

Zbog čestih prehlada i zapušenog nosa mnogi od nas steknu naviku da dišu na usta. Nažalost, u pitanju je nimalo naivna stvar budući da to negativno utiče na rad srca i čitavog tela… (Boris Vasiljevič Socki, lekar specijalista, Vinicka oblast)

PROČITAJTE I… 33 saveta da vam srce radi kao sat

Disanje na usta i zdravlje

Stalno disanje na usta negativno deluje na ceo organizam. Kad čovek diše na usta, velika količina vazduha dospeva u pluća, a ugljen-dioksid se aktivno izbacuje. Normalno je da ugljen-dioksida (SO2) bude jedan i po do dva puta više nego kiseonika. Upravo od njegove količine zavisi zasićenost ćelija kiseonikom. Kad u plućima ima dovoljno CO2, hemoglobin kao magnet privlači molekule kiseonika i zatim ih putem krvotoka raznosi po svim ćelijama. Ugljen-dioksida tamo ima manje, te hemoglobin „odbacuje“ svoj teret. Dakle, zasićenost svih organa kiseonikom, uključujući i srce, zavisi od količine ugljen-dioksida.

PROČITAJTE I… Eliksir na srce
Zato, kad čovek diše na usta, u plućima nema dovoljno CO2, te svi organi osećaju glad za kiseonikom. To je posebno opasno za srce. Duga hipoksija srčanog mišića dovodi do postepenog odumiranja ćelija. A to predstavlja veliki rizik od aritmije, srčane mane, pa čak i infarkta.

Ukoliko ste razvili naviku da dišete na usta, treba da se potrudite da svesno kontrolišete taj proces. Biće korisno je da radite vežbe disanja.
* Na primer, duboke udahe i izdahe uz istovremeno podizanje ruku pri udahu i spuštanje pri izdahu.
* Spor udah-izdah na jednu nozdrvu, drugu pritom zatvorite prstom. Zatim isto to uradite drugom s nozdrvom: udah na jednu nozdrvu, izdah na drugu.
* Takođe možete koristiti specijalne štitnike za usta (ortodont će vam pomoći da ih izaberete). A za prevenciju prehlade jačajte imunitet.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com