Lekovita svojstva ametista: Pomaže kod nedostatka koncentracije

by | 20.01.2024
Lekovita svojstva ametista

Ametist je jedan od najpoznatijih minerala. Iako većina nas zna kako ovaj mineral izgleda, mnogi ne znaju za lekovita svojstva ametista.

Naziv ovog minerala potiče od starogrčke reči „methistos“ što znači „biti opijen“ i prefiksa „a“ koji označava negaciju. Kristal je dobio ovo ime jer je postojalo verovanje da može da zaštiti svog vlasnika od žudnje za alkoholom. Ali naravno, ovaj kamen ima i druga korisna svojstva.

Lekovita svojstva ametista: Opšte karakteristike

Mineral može biti veličine od 10 do 45 cm. Sjaj minerala može biti staklast ili sedefast, providan. On je prilično krh.Postoji nekoliko različitih sorti ametista.

 • Brandberg
  Ovo je kombinacija ametista i dimljenih kristala kvarca.
 • Čevron (Chevron)
  Oblik ovog kamena je u slovu V. Takođe je kombinacija ametista i kvarca, ali je bele boje. Gotovo da se ne koristi u nakitu, ali je veoma važan u ezoteriji.
 • Ametrin
  Ovo predstavlja kombinaciju ametista i citrina, a rezultat je dragulj ljubičasto-zlatne nijanse.
 • Rutilni ametist
  Sadrži prirodne inkluzije rutilnog kvarca i getita. Mnogi veruju da čak može i da ostvari želju.
 • Prozirni ametist
  On se smatra poludragim kamenjem dok se neprozirni ametisti smatraju ukrasnim.

Koja su lekovita svojstva ametista?

Mineral ima posebna svojstva kada je u pitanju uticaj na psihu. On jača nervni sistem, može pojačati i moždanu aktivnost i normalizovati rad drugih moždanih struktura. Ako osoba ima konstantne glavobolje, trpi mentalni stres ili ima nedostatak koncentracije, onda ametist može biti od pomoći. Čak i oni koji pate od mentalnih poremećaja mogu pronaći olakšanje od kamena.

Ametist može pomoći i na druge načine: On jača endokrini sistem i pozitivno utiče na cirkulaciju krvi. Takođe, može pomoći u slučaju govornih nedostataka i problema sa kožom. Takođe, ako imate sklonost ka alkoholu, pokušajte da stavite ametist u vodu, ostavite ga preko noći, pa ga popijte.

Koja su magična svojstva ametista?

Veruje se da ametist ima dobar efekat na auru. On takođe može omekšati srce, učiniti ga ljubaznijim i ukloniti zle misli. Ako meditirate sa ametistom, lakše ćete postići mir, spokoj i steći uvid u informacije odozgo. Takođe, veruje se da kamen pomaže u sticanju kontrole nad emocijama.  Ametist može da neutrališe negativnu energiju i transformiše je u pozitivnu. Istovremeno, ona može pomoći u odnosu sa ljudima.

Kako ametist deluje na horoskopske znake?

Aura kamena odgovara vodenim znacima horoskopa. Dakle, Ribama, Rakovima i Škorpijama. Ovaj mineral najviše pozitivnog efekta ima na znak Ribe jer im pomaže u porodičnim odnosima, karijeri i duševnom miru. Rakovima će pomoći da očuvaju duševni mir, a Škorpijama da se bolje koncentrišu na važne stvari. Ovnovima će dati razboritost, Bikovima će ukloniti svu negativnost, a Blizancima je od pomoći prilikom nesanice i anksioznosti.

Sa druge strane, Lavovi treba da izbegavaju ovaj kamen, a na Device ima neutralan uticaj.

PamWalker68/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com