Masaža stopala za imunitet: Oporavite organizam u kućnim uslovima

by | 13.12.2023
Masaža stopala za imunitet

Zimska sezona je pravo vreme virusa i gripa, pa masaža stopala za imunitet može biti samo od koristi. Međutim, važno je da znate kako to da uradite na pravilan način.

Masaža stopala je veoma korisna za ceo organizam jer poboljšava cirkulaciju krvi otklanjajući zagušenje i zbijenost, stimuliše mišiće i ligamente stopala. Pored toga, stopalo ima refleksnu stimulaciju unutrašnjih organa, pa čak i kičme zbog čega je veoma korisna.

Kako deluje masaža stopala za imunitet?

Masaža stopala ima snažan opuštajući efekat, ublažava sindrom hroničnog umora i poboljšava opšte stanje organizma što se zasniva na fenomenima kao što su poboljšana cirkulacija krvu, ublažavanje napetosti mišića i metaboličkih produkata. Zahvaljujući ovoj masaži nestaju nesanica, bol i otok u nogama, a dolazi i osećaj unutrašnje udobnosti, a sa njim i ozdravljenje.

Masaža stopala za imunitet bi trebalo da se radi pre jutarnjeg kupanja ili pre spavanja. Ona je posebno efikasna ako patite od nesanice, a ujutro ukoliko suočavate sa anksioznošću i nemirom.

Prvenstveno morate imati na umu da je kvalitet dodira mnogo važniji od kvantiteta. Nije dovoljno samo pritisnuti ruku na stopalo, već je važan i stepen pažnje sa kojim to činite. Što više obraćate pažnju na svoje unutrašnje senzacije prilikom svakog dodira, to će proces čišćenja i oslobađanje od umora i stresa biti lakši. Najbolje bi bilo da masažu radite zatvorenim očima kako biste mogli da se fokusirate na određenu tačku.

Kako se radi masaža stopala za imunitet?

Da bi masaža bila uspešna, postavite nogu tako da vam bude udobno. Prvo masirajte desno stopalo, a potom levo. Masiranje treba da bude u sledećem rasporedu:

 • Palcem masirajte tačku koja se nalazi u centru stopala. Ona je dobra za srce.
 • Palcem masirajte tačku koja se nalazi u centru nožnog palca na unutrašnjoj (donjoj) strani stopala. Ova tačka reguliše hormonsku aktivnost.
 • Masirajte zglobove u dnu nožnih prstiju na unutrašnjoj strani stopala krećući se od palca do malog prsta. Potom masirajte prste u istom redosledu istežući svaki prst na gore od osnove do vrha. Svaki prst odgovara jednom od unutašnjih organa: mozak, pluća, sistem za varenje, bubrezi i srce,
 • Potom pritisnite tačku na gornjoj strani stopala u dubini između palca i drugog prsta. Pritisnite tačku sa obe ruke istovremeno i masirajte deo dužine 2-3 cm prema zglobu do kosti.
 • Nakon toga obema rukama masirajte stopala sa gornje i donje strane. Pokreti masaže treba da budu usmereni od prstiju do članaka.
 • Trljajte stopala sa strane brzim pokretima gore-dole sa obe strane. Ovo će učiniti stopala i zglobove opuštenim, pokrenuće cirkulaciju.
 • Sledeći korak kada je masaža stopala za imunitet u pitanjue, jeste da treba da stisnete levu ruku i pesnicu i pritisnete je na jastučiće tabana. Desna ruka koja je postavljena na vrh stopala takođe treba da bude pritisnuta. Naizmenično treba da pritiskate levu ruku na petu i da trljate gornji deo desnim dlanom. Potom levu ruku stavite ispod pete i lagano je vučete prema sebi dok se stopalo okreće nekoliko putau jednom ili drugom pravcu.
 • Palčeve stavite na vrh stopala s gornje strane, a ostalim držite taban odozdo. Spajajte i širite palčeve trljajući površinu stopala. Počnite od vrha, od uspona stopala i dođite do osnove prstiju. Posebna pažnja se posvećuje udubljenjima između tetiva prstiju.
 • Palcem desne ruke trljajte unutrašnjost stopala, praveći male kružne pokrete oko skoćnog zgloba. Masiranjem tetiva vrha stopala poboljšava se cirkulacija krvi i limfe i ublažava težina i otok u nogama.
 • Potom istegnite prste počev od palca do malog prsta.
 • Završite masažu opuštajućem i umirujućim maženjem dlanovima prema zglobu i potkolenici.

Kada je masaža stopala za imunitet u pitanju, najbolje je da to bude susamovo, suncokretovo i maslinovo ulje jer  se u njih dodaju eterična ulja sa lekovitim dejstvom. Za masažu stopala je dovoljno 5-15 ml ulja.

spukkato/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com