Meditacija za početnike: 7 jednostavnih pravila

by | 21.12.2023
Meditacija za početnike

Meditacija za početnike je napravljena od nekoliko jednostavnih pravila koje svako može lako da ponovi u svom domu, a veoma je značajno za njihovo blagostanje.

Meditacija služi kako bismo vodili računa o svom mentalnom i emotivnom zdravlju. Da bi ona bila uspešna, sve što je potrebno jeste da se opustite i dozvolite sebi da se oslobodite svega negativnog i stresnog u vašem životu.

Meditacija za početnike

Da biste meditirali, potrebno je da očistite um od misli, da dišete pravilno, izaberete tehniku i da je redovno vežbate. Meditacija je skup radnji, a najbolje vreme za nju je jutro ili kasno uveče pred spavanje.

Postavite kutak za meditaciju

Postavite jastuke, stavite sveće, okačite mirisne kesice. Dakle, kada je meditacija za početnike u pitanju, prvenstveno je važno da stvorite prostor u kome ćete se osećati prijatno. Pre meditacije zapalite sveće i uključite muziku. Slušajte mantre, zvuke prirode, tambure ili pevanje glasovima.

Pronađite odgovarajuću pozu

Važno pravilo za meditaciju je ispravljen kičmeni stub, slobodne grudi i opuušteno telo. Neophodno je da se osećate prijatno. Možete sedeti u položaju lotosa ili sa labavo prekrštenim nogama. Spojite palac i kažiprst na obe ruke i stavite na kolena.

Takođe, možete odabrati da sedite na stolici sa ispravljenim leđima. Sedite pravo sa malo razdvojenim stopalima i petama postavljenim na površinu.

Ukoliko se odlučite za ležeću pozu, lezite na leđa, udobno raširite noge, stavite ruke uz telo i otvorite dlanove prema gore. Ovo je odlična poza za početnike i posebno je prikladna nakon fizičkog treninga.

Meditacija za početnike: Očistite svoj um

Da bi meditacija bila uspešna, naučite da zaustavite tok misli. Koristite neke od sledećih metoda:

  • Pokrijte oči
  • Usredsredite pažnju na vrh nosa i zamislite da se tamo upalila sijalica
  • Osetite njenu toplinu
  • Isključite spoljnu pažnju i uronite u senzacije
  • Možete se koncentrisati i na plamen sveće i sačekati da se okolni prostor „rastvori“ ostavljajući samo obrise zapaljenog fitilja.
  • Oštro stisnite sve mišiće tela, zadržite napetost nekoliko trenutaka i opustite se.

Ukoliko vam i nakon ovih vežbi misli padaju na pamet, nemojte ih na silu terati. Mirno razmotrite svaku misao i otpustite je. Postepeno će misli prestati da nadolaze.

Disanje je osnova meditacije

Efikasnost i rezultat prakse zavisi od toga koliko je ispravna i duboka. Razmotrite sledeće smernice za meditativno disanje. Fokusirajte se na spore i duboke udisaje i izdisanje. Osetite kako vam vazduh ulazi kroz nos i ulazi u grudi. Takođe, obratite pažnju i na tok vazduha u suprotnom smeru. Udišite kroz nos, a izdišite kroz usta. Tokom meditacije se koristi posebna vrsta disanja. Dok udišete, širite grudi, a ne stomak. Dok izdišete, stisnite rebra.

Meditacija za početnike.Odlučite se za tehniku

Postoji mnogo različitih tehnika meditacije. Jedna od opcija je meditacija na dah koja podrazumeva koncentrisanje na udisanje i izdisanje osećanja u telu. Potom postoji tehnika skeniranja tela u kojoj polako pomerate pažnju sa vrha glave na pete, fokusirajući se na sve senzacije u telu. Možete se odlučiti i za ideju putovanja gde je potrebno da zamislite mesto na Zemlji ili izvan nje gde biste želeli da budete. To može biti i meditacija zahvalnosti uz koju, kontrolišući svoje disanje, pustite u svoju svest prijatan trenutak iz života i zahvalite sebi, drugima i Univerzumu na tome.

Dajte sebi dovoljno vremena

Kada je meditacija za početnike u pitanju, veoma je važno da ne stvarate sebi pritisak pokušavajući da sve uradite savršeno. Naučite da postepeno padate u trans. Za početnike je optimalno vreme za meditaciju vežba od oko 3-5 minuta. Imajte slobodu da se prilagodite i da osetite potrebu da ga produžite tako što ćete ostati u stanju izmenjene svesti što je duže moguće.

 Završite meditaciju na ispravan način

Da bi meditacija imala pozitivan efekat, mora se pravilno završiti. Možete za kraj pročitati molitvu ili otpevati mantri. Pročitajte odlomak iz duhovne literature ili pročitajte filozofske knjige. Prve misli koje vam padaju na pamet nakon vežbanja, zapišite u svesku i analizirajte ih kasnije. Takođe, nemojte žuriti da odmah obavljate zadatke ili da jedete.

Meditacija pomaže da se fizički i emocionalno oporavimo, opustimo, smirimo misli i osećanja, otpusti negativnost i postigne harmonija. Da biste zaboravili na vrevu i čuli sebe, koristite jednostavna pravila meditacije i meditirajte redovno.

AntonioGuillem/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com