ZIMSKO DISANjE SPASAVA OD SPAZMA BRONHIJA!

by | 10.05.2017
disanje

Izašli ste na ulicu iz toplog stana na vetar i mraz, udahnuli vazduh punim plućima i… osetili oštar rez u nosu i plućima, što je opasno za organizam. Ruski lekari upozoravaju: kad struja hladnog vazduha dospe u pluća, odmah rashladi ceo organizam.

Glavni udar ide na bronhije i krvne sudove pluća. Čak i kod zdravih ljudi to može izazvati opasan bronhospazam – pri čemu se remeti tok kiseonika u plućima i bronhijama – kao i napad gušenja. Organizam oseća jaku glad za kiseonikom, dok srce i mozak ostaju bez njega, što za posledicu ima vrtoglavicu, nesvesticu i iznenadu pretnju infarktom ili moždanim udarom. I ne samo to, osobe sa slabim kardiovaskularnim sistemom pri gutanju hladnog vazduha osećaju jako stezanje u grudima. Dakle, kako izbeći napad? Ruski lekari savetuju da pravilno uvežbate disanje na mrazu.

Kad izađete iz kuće, ne dišite odmah punim plućima, već jednom-dvaput plitko udahnite na nos, a zatim brojte do četiri plitka udisaja na usta. Tako će vam se organizam brže prebaciti na novi temperaturni režim.

Kad ste dugo na mrazu, probajte tehniku zagrevanja disanja: udahnite plitko na nos, zatim stegnite desnu nozdrvu i polako počnite izdisati vazduh na levu. Potom uradite isto to, samo izišući na desnu nozdrvu. Ponovite sve pet do deset puta. Termoregulacija organizma ponovo će se uspostaviti, pa ćete se zagrejati.

Na hladnoći i debelom minusu ne prekrivajte usta i nos šalom kako biste se ugrejali. Naime, toplota daha izazvaće efekat staklene bašte, a šal će vam se usled vlage stvrdnuti na mrazu. Na kraju će vam se lice još brže smrznuti.

Tagovi:

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com