Za šta je dobar čaj od lipe?

by | 27.10.2023
Čaj od lipe

Čaj od lipe je naš saveznik u borbi protiv prehlade, ali i u nezi kože. Međutim, on ima niz korisnih svojstava za naš organizam.

Sa sakupljanjem cvetova možete početi kad većina cvetova na lipi procveta, a ostatak još bude u pupoljcima. To treba da radite u prvoj polovini dana, po toplom vremenu (do 25 stepeni) uz promenljivo oblačno i vlažan vazduh. To je vreme kada se lipin nektar intenzivno oslobađa. Za čaj se sakupljaju cvetovi listovima, a za malu porodicu dovoljno je 0,5 do 1 kilograma svežeg cveća za godinu dana. Ukoliko je niste kupili na vreme, čaj od lipe možete kupiti i u radnjama, ali je njihov efekat za nijansu slabiji.

Za šta je dobar čaj od lipe?

Lipin čaj je veoma blagog ukusa i hidrira organizam. Prednosti pijenja čaja od lipe mogu uključivati efekat smirenja i opuštanja, pomoć kod nesanice, ali i umirivanje digestivnog trakta. Da biste napravili čaj od lipe, prelijte 1-2 kašike cveta litrom ključale vode, a potom pustite da odstoji 15-20 minuta.

Korisna svojstva čaja od lipe:

  • Pomaže kod prehlade i pomaže kod izbacivanje sluzi
  • Može pomoći kod snižavanja telesne temperature i pojačavanja znoja
  • Ima protivupalna dejstva
  • Koristan je i kod upala urinarnog sistema
  • Može pomoći kod varenja i zapaljenskih procesa u želucu i crevima
  • Napitak sadrži i fitohormone (po sastavu su slični ženskim polnim hormonima), pa se preporučuje da ga pijete kod menstrualnih nepravilnosti i tokom menopauze.
  • Može pomoći kod smanjenja bola
  • Pomaže kod snižavanja krvnog pritiska. U ovom slučaju prelijte 2 kašike suvog cveća sa šoljom ključale vode i ostavite da odstoji sat vremena, procedite i uzimajte po pola šolje 4 puta dnevno pre jela.

Čaj od lipe za kožu

Ukoliko ne popijete čaj, preostalu infuziju možete koristiti za kožu. Operite lice ili ga zamrznuti u kockicama leda i njima ujutro obrisati lice ili dekolte. Uz redovnu upotrebu, koža postaje baršunasta. Fine bore se izglađuju, a upale nestaju.

Ni u kom slučaje nemojte zloupotrebljavati čaj. Lipa aktivira zaštitne funkcije organizma, ali redovnom konzumacijom može dovesti do dodatnog stresa za srce i preterane stimulacije nervnog sistema.

Zašto treba da pijete zeleni čaj?

Snežana Vranić

Almaje/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com