Crna zova za zdravo srce

Glavni motor našeg organizma jeste srce. A da ono ne bi “štucalo”, povremeno ga okrepite domaćim napicima od crne zove

by | 12.10.2022
crna zova

Glavni motor našeg organizma jeste srce. A da ono ne bi “štucalo”, povremeno ga okrepite domaćim napicima od crne zove

Piše: Aljevtina Kremnjeva, travarka

U lekovite svrhe koristi se samo crna zova, dok je crvena otrovna. Lekovita sirovina su bobice, lišće i cvetovi. Bobice treba skupljati tek kad su potpuno zrele i crne boje, pošto su nezrele otrovne. Toksičnih supstanci takođe ima i u njihovim košticama, ali one se uništavaju prilikom termičke obrade i sušenja.

Odvar od bobica crne zove jača srce

* Odvar od bobica crne zove koristan je za srce i krvne sudove, jača i otklanja spazam: po dve kašike suvih bobica zove i suve trave poljskog geranijuma (lat. Geranium pratanse) prelijte s dve šolje ključale vode, ostavite da odstoji pola sata, pa stavite na tihu vatru da malo kuva, ali ne i da proključa. Prelijte u termos i ponovo ostavite da odstoji pola sata. Procedite i pijte po pola šolje tri-četiri puta dnevno posle jela. Po želji dodajte med. Kura traje 14 dana, zatim napravite pauzu od nedelju dana, pa možete ponoviti lečenje.

Protiv srčane slabosti cvet od zove

* U slučaju ishemijske bolesti srca pomaže odvar od cvetova i bobica zove: četiri kašike suvih cvetova zove, kašiku suvih bobica zove, četiri kašike suvih cvetova lipe i dve kašike nane prelijte šoljom ključale vode, stavite na vodenu paru i kuvajte 30 minuta. Ušuškajte i ostavite da se ohladi. Procedite i dolijte tri šolje ključale vode. Pijte kao čaj, po pola ili punu šolju. Svaki dan kuvajte svežu porciju. Kura traje tri meseca, a posle pola godine možete je ponoviti.

* Čaj od lišća crne zove primenjuje se prilikom srčanih otoka: deset suvih listova zove prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji 30 minuta, pa procedite. Uzimajte po kašiku na svaka tri sata. Efekat je primetan već prvog dana.

 

Foto: Madeleine_Steinbach / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com