Korisna svojstva brokolija: Prevencija od raka i pomoćnik za bolje varenje

by | 18.12.2023
Korisna svojstva brokolija

Brokoli je povrće koje neko obožava ili ne može da smisli. Međutim, korisna svojstva brokolija su svakako razlog zašto bi trebalo da se priklonimo ovoj prvoj grupi.

Brokoli je povrće koje pripada porodici kupusa, a za ishranu se koriste cvet i stabljika brokolija. Zeleno povrće je najpoznatije po svom antikancerogenom dejstvu, ali je takođe i veoma koristan za borbu protiv holesterola i insulinske rezistencije.

Korisna svojstva brokolija

Brokoli sadrži vitamine, vlakna, minerale i druga aktivna biološka jedinjenja. Namirnica je bogata vitaminom C, a takođe sadrži  i vitamin K, E,U, B, B5. kap o folnu kiselinu, kalijum, kalcijum,  mangan, bor, silicijum i oksalnu kiselinu. Sve ove supstance imaju veoma značajnu ulogu u našem organizmu.

Jak antioksidans

Brokoli spada u jake antioksidanse što znači da sprečavaju upalne procese u organizmu. Takođe, zahvaljujući antioksidansu sulfofaranu koji stvara, brokoli smanjuje količinu lošeg holesterola i šećera u krvi, sprečava aktivniranje hroničnih bolesti i zaustavlja oksidativne procese. Osim toga, brokoli sadrži lutein, a pigmenti sprečavaju oštećenje ćelija u organima vida i druge oksidativne procese.

Protivupalna svojstva

Korisna svojstva brokolija su biološki aktivna jedinjenja koja pojačavaju međusobno dejstvo. Keampferol je supstanca koja pomaže u borbi protiv upala, a čak su određena istraživanja potvrdila smanjenje upalnih markera kod pušača.

Prevencija od raka

Nekoliko manjih studija je potvrdilo da brokoli može umanjiti rizik od nastanka raka dojke, prostate, debelog creva, bubrega i bešike.

Pomaže kod insulinske rezistencije

Brokoli je nezamenljiv proizvod kod dijabetičara i onih koji obožavaju slatko. Ovo povrće sadrži komponente koje pomažu u normalizaciji nivoa insulina, a isto tako i štite zidove krvnih sudova od oštećenja izazvanih visokim šećerom u krvi.

Smanjuje loš holesterol

Glavni faktori za verovatnoću razvoja kardiovaskularnih bolesti jeste povišen loš holesterol u krvu i povećan nivo triglicerida. Korisna svojstva brokolija mogu da stabilizuju ove markere. Takođe, redovno konzumiranje brokolija može smanjiti rizik od srčanog udara.

Poboljšava varenje

Vlakna i antioksidansi koji se nalaze u brokoliju pozitivno utiču na varenje i funkciju creva. Brokoli poboljšava redovno čišćenje organizma i obezbeđuje prisustvo dobrih bakterija u debelom crevu.

Brokoli klice štite od bolesti creva

Štiti mozak

Hranljive materije u sastav brokolija mogu poboljšati mentalne sposobnosti i obezbediti normalno funkcionisanje moždanog tkiva. On takođe može pozitivno uticati na funkciju mozga i usporiti neke procese starenja.

Čuva oralno zdravlje

Brokoli je odličan izvor kalcijuma za telo. Ovaj element, zajedno sa vitaminom C i kempferolom može smanjiti verovatnoću nastanka parodontitisa. Osim toga, već pomenuti sulfofaran može pomoći u sprečavanju rizika od raka usne šupljine. Takođe, korisna svojstva brokolija dolaze do izražaja i ako ga jedete sirovog. On može pomoći kod uklanjanja plaka i podstaknuti prirodno izbeljivanje zuba.

Zdravlje za kosti i zglobove

Većina hranljivih materija koje se nalaze u brokoliju, podržavaju normalno zdravlje kosiju i mogu sprečiti razvoj brojnih bolesti. Kalijum, kalcijum, fosfor, cink i vitamini A i C aktivno učestvuju u održavanju zdravlja kostiju.

Kontraindikacije

Brokoli je koristan proizvod za ljudski organizam sa svih tačaka gledišta. Ali i on ima neke kontraindikacije na koje treba obratiti pažnju. Zbog toga osobe sa gihtom, kamenom u bubregu i tokom trudnoće treba da izbegavaju čorbe od brokolija. Ovo povrće nikada ne treba pržiti na jakoj vatri sa puno masti. U ovom slučaju se skoro sva korisna svojstva brokolija, mogu pretvoriti u kancerogena što se događa tokom zagrevanja ulje. Osim toga, oni koji pate od kiselosti želuca ili poremećenom funkcijom pankreasa treba da budu posebno oprezni kada jedu sirov brokoli.

U svakom slučaju, ukoliko patite od navedenih stanja ili primetite da vam brokoli ne prija, konsultujte se sa lekarom pre konzumiranja.

eyewave/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com