Njeno veličanstvo dunja: Pomaže u borbi protiv parazita i kod anemije

by | 07.11.2023
lekovita svojstva dunja

Dunja se najčešće koristi za rakiju ili za pravljenje slatkog, dok su lekovita svojstva dunja manje poznata. Ipak, ona je veoma korisna za naš organizam.

Dunja je plod kiselkastog ukusa i veoma je zdrava. Pošto je veoma tvrda, retko se koristi sirova, ali ako je ostavite da sazre onda će njeno konzumiranje biti lakše. Ona se najviše koristi za džemove i slatko, a ponekad je ljudi ostave i na ormaru zbog divnog mirisa. Međutim, ona može da pruži mnogo više i da pomogne kod dijabetesa, upala, malokrvnosti i problema sa sistemom za varenje.

Lekovita svojstva dunja

Dunje imaju niz korisnih sredstava, a na nama je samo da ih iskoristimo. Čak i ako je ne konzumirate u sirovom obliku njena priprema nije teška. Evo kakve seve prednosti dunja ima za naš organizam.

Protivupalno dejstvo

Dunja ima visok sadržaj antioksidanata, a zahvaljujući tome je veoma efektna u borbi protiv upala u organizmu. Upravo zbog toga je preporučljivo uvrstiti ovo voće u ishranu u periodu sezonskih bolesti.

Efikasna je u borbi protiv parazita

Postoji niz studija koje potvrđuju da je dunja veoma efektna u uništavanju parazita u telu i sprečavanju njihovog razmnožavanja. Pored toga, može biti od pomoći i kod mamurluka i preterane konzumacije alkohola.

Lekovita svojstva dunja: Odlična je za anemiju

Ovo voće sadrži veliku količinu gvožđa i zahvaljujući tome podstiče normalnu proizvodnju hemoglobina. Ona je zbog toga idealna za one koji pate od anemije. Da biste iskoristili ovo dejstvo dunje, možete napraviti sirup:

  • Isecite dunju na sitne komade.
  • Prelijte vodom i kuvajte dok potpuno ne omekša.
  • Procedite i kuvajte sok koji je ostao dok ne postane gust.

Uspešno sagoreva masti

Plodovi dunje su korisni za osobe koje pate od poremećaja digestivnog sistema i za one koji pate od viška kilograma. Zahvaljujući visokoj koncentraciji askorbinske kiseline, dunja podstiče prirodno sagorevanje masti, a nizak sadržaj kalorija sprečava neželjeno povećanje telesne težine.

Pomaže kod problema sa crevima

Visok sadržaj pektinskih jedinjenja pozitivno utiče na oboljenja creva. Prokuvano voće se koristi razne bolesti i poboljšanje crevne aktivnosti. Osim toga, dunja sadrži jedinjenja koja su efikasni u borbi protiv heliko bakterije. Takođe, često se koristi za prevenciju nastanka čira.

Lekovita svojstva dunja: Normalizuje krvni pritisak

Plodovi ovog voća sadrže hlorogene kiselina, antovijanine, flavonide, katehine i proantocijanidine koji pomažu u normalizaciji krvnog pritiska. Da biste postigli pozitivan efekat, preporučuje se da jedete sirov plod nakon što ga dobro operete pod tekućom vodom.

Kontraindikacije

Iako je dunja veoma zdrava i korisna za naš organizam, ona može da iritira glasne žice i larinks. To može za posledicu izazvati oštar bol i produženi kašalj. Pored toga, dunja može izazvati neželjene efekte i pogoršanje kod hroničnih gastrointestinalnih bolesti kao što su upalni procesi tankog i debelog creva (enterokolitis).

Hrana kao lek protiv bola: Olakšajte tegobe uz ove namirnice

Lena_Zajchikova/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com