Simptomi gonoreje: Kako prepoznati ovu polno prenosivu bolest?

by | 07.11.2023
Koji su simptomi gonoreje

Gonoreja, ili kako se još naziva „triper“ ili „kapavac“, je polno prenosiva bolest koja ima veoma neprijatne manifestacije. Koji su simptomi gonoreje saznajte u tekstu.

Gonoreja je poznata ljudima još od davnina. Ona se prenosi polnim putem i može imati ozbiljne posledice po oba pola, a čak i po decu prilikom rođenja. Upravo zbog toga je neophodno odreagovati na vreme. Triper izaziva bol prilikom odnosa, peckanje, otok,  ali stvara i gnojni sekret.

Koji su simptomi gonoreje: Šta je triper?

Gonoreju izaziva bakterija Neisseria gonorrhoeae, tj. gonokok. Gonokoki su veoma osetljive bakterije. One umiru kada se osuše ili pod uticajem zagrevanja, etil alkohola i drugih antiseptika. Najčešće pogađaju cervikalni kanal, jajovode ili uretru. Ona se manifestuje u genitalnom području, ali pošto se prenosi polnim putem, simptomi se mogu uočiti i u analnom području koji nastaju zbog analnog seksa ili u ustima prilikom oralnog seksa. Postoji nekoliko stadijuma bolesti:

 • Period inkubacije je vreme do  2 meseca od infekcije i ovaj period mogu pratiti različiti upalni procesi
 • Hronični oblik koji se razvija nakon što prođe 2 meseca od infekcije

Ukoliko je imunitet oslabljen, onda gonokoki sa mesta primarne infekcije mogu doći do udaljenih područja i prouzrokovati oštećenja jajovoda i uretre.

Koji su simptomi gonoreje?

Simtpomi mogu biti jedva primetni, naročito kod žena. Razlog tome je zato što žene ne prepoznaju gnojni sekret od normalnog i samim tim ne uočavaju problem.

Simptomi tripera kod žena:

 • Gust gnojni vaginalni sekret neprijatnog mirisa koji može biti beličast, žućkast ili zelenkast
 • Bol i peckanje prilikom pražnjenja bešike
 • Osećaj peckanja i svraba u vagini
 • Često mokrenje
 • Vaginalno krvarenje između ciklusa
 • Bol tokom odnosa

Lekar prilikom pregleda može uočiti i crvenilo i otok vulve i vagine, kao i sekret u velikim količinama. Ukoliko se ne leči, gonoreja kod žena može dovesti do apscesa Bartolinove žlezde u kom slučaju se na stidnim usnama pojavljuje bolni otok.

Simptomi gonoreje kod muškaraca:

 • Osećaj golicanja ili peckanja u uretri (kanal kojim urin izlazi iz bešike u spoljnu sredinu)
 • Često mokrenje
 • Bol pri mokrenju i erekciji
 • Bolni i otečeni testisi
 • Beli i žućkasti iscedak iz penisa (simptom zbog kog je bolesti dobila naziv „kapavac“)

Infekcija rektuma se najčešće prepoznaje po svrabu, iscetku ili krvarenjem iz anusa. Ukoliko se gonoreja ne leči može dovesti do neplodnosti, meningitisa, astritisa (zapaljenje zglobova), faringitisa (upala ždrela), endokarditisa (infekcija srca) i raznih sistemskih oboljenja.

Dijagnoza i lečenje

Da bi se postavila dijagnoza tripera, neophodan je mikroskopski pregled genitalnog sekreta koji se šalje u laboratoriju. Kod muškaraca se uzima iscedak iz uretre. Lečenje se sprovodi lekovima antibioticima iz grupe penicilina ili cefalosporina. Ukoliko se gonoreja nije lečila i ako je trajno oštetila jajnike, onda može biti neophodna operacija i njihovo uklanjanje.

Dakle, koristite kondome prilikom seksualnog odnosa kako biste se zaštitili od ove seksualno prenosive polne bolesti. Ukoliko primetite neki od simptoma, nemojte odlagati već što pre posetite lekara.

Koji su simptomi trihomonijaze i šta je to?

Snežana Vranić

Doucefleur/GettyImageSPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com