Kako da prepoznate stidne vaške?

by | 03.02.2024
stidne vaši

Stidne vaške su lako prepoznatljive, ali su i veoma neprijatno stanje. Zbog toga je veoma važno da se što pre obratite lekaru.

Stidne vaške su veoma neprijatno stanje i izazivaju mnogo neprijatnosti i veoma su zarazne i spadaju u polno prenosive bolesti. Međutim, pravovremeni tretman će pomoći da brzo oslobodite vaški i sprečite infekciju.

Šta su stidne vaške?

Stidne vaške su paraziti koji sišu krv i koji žive i hrane se u liniji kose, što izaziva svrab i upalu kože. Oni žive uglavnom u predelu prepona. Parazit ne skače i ne leti već samo puzi. Može se naseliti ne samo u predelu genitalija,već i u predelu pazuha, trepavica, brade i grudi.

Kako da prepoznate stidne vaške?

Lako je identifikovati bolest ako znate kako stidne vaške izgledaju:

  • žuto-siva pokretna tačka
  • dužina do 1,5 mm

Parazit se roji u dnu dlake i polaže jaja (gnjide). To su žuto-bele kuglice dužine 0,5mm koje pucaju pri pritisku. Njih ženke pričvršćuju za dlake pomoću lepljivog sekreta. Može proći nekoliko nedelja od trenutka kad parazit dođe u kontakt sa kožom do pojave prvih znakova njegove aktivnosti.

Simptomi stidnih vaški su plavičasti osip (hematomi) na koži i beličaste gnjidaste tačke na pubičnim dlakama. Tokom noći se svrab pojačava, a kada dođe do bakterijske infekcije pojavljuju se nezaceljivi upaljeni čirevi. Na donjem vešu i posteljini su vidljive crne lepljive tačke koje se pri pritisku razmazuju.

Koji su uzroci za stidne vaši?

Uzrok stidnih vaški je infekcija od druge osobe. One se ne pojavljuju samo od loše higijene. Stidne vaši se prenose na sledeći način:

  • putem seksualnog odnosa
  • od peškira, odeće i drugih ličnih stvari zražene osobe
  • sa površine na kojoj se nalaze jajašca stidnih vaški

Dijagnoza i lečenje

Pregled vrši dermatolog. Ako postoje znaci bakterijske infekcije, lekar može uzeti bris radi mikroskopskog pregleda i bakterijske kulture. Pre početka tretmana, najbolje bi bilo da uklonite dlake sa zahvaćenog područja. Lečenje se vrši konzervativnim putem.

Za prevenciju od nastanka nemojte koristiti tuđe peškire i posteljinu i nemojte često menjati partnere. Operite se temeljno nakon kupanja, korišćenja saune ili bazena.

sopradit/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com