Kako prepoznati kondilome?

by | 20.11.2023
Kako prepoznati kondilome

Kondilomi su veoma česta polno prenosiva bolest i ima jasno vidljive simptome. Kako prepoznati kondilome pročitajte u tekstu.

Polno prenosive bolesti su veoma zastupljene i neophodno je da odreagujete ako primetite simptome. Kondilome je veoma lako prepoznati jer liče na bradavice i pojavljuju se uglavnom u intimnim područjima.

Šta su kondilomi?

Ako se pitate kako prepoznati kondilome, vrlo lako. Kondilomi su formacije koje se nalaze iznad nivoa kože u anogenitalnoj zoni. Oni mogu biti pojedinačni (tada su i veoma mali), višestruki (zauzimaju veliku površinu anogenitalnog područja) ili čak mogu biti višestruke izrasline međusobno povezane. Oni mogu biti analni i vaginalni.

Postoji nekoliko vrsta kondiloma:

  • genitalni kondilomi sa izraženim rastom iznad kože
  • kondilomi u obliku papula (čvorića)
  • kondilomi u obliku mrlja
  • ravni kondilomi
  • široki kondilomi

Genitalni kondilomi

Genitalni kondilomi su formacije na površini kože i sluzokože koje imaju spoljni rast. Oni mogu da se drže na stabljici ili širokoj osnovi. Boja kondiloma u zavisnosti od lokacije može varirati od boje mesa do svetlo crvene. U slučaju nelečenja, kondilomi mogu dostići 3-5 cm u prečniku. Pojedinačne kondilome najčešće ne prate nikakvi simptomi, dok višestruki mogu oricati i biti bolni. Pored toga, kondilome često prati i:

  • svrab i poremećaje osetljivosti u pogođenom području
  • nelagodnost i bol tokom pražnjenja creva
  • krvarenje u pogođenim područjima
  • bol tokom seksualnog odnosa
  • svrab, peckanje i bol priliko mokrenja

Kod žena, kondilomi se mogu nalaziti na unutrašnjoj površini veliku usana, na malim usnama, na ulazu u vaginu, u klitorisu, u perineumu (deo između vagine i anusa) i oko anusa.

Kod muškaraca, genitalne bradavice se nalaze u predelu unutrašnjeg sloja prepucijma (kožice na penisu), na glavi penisa i na spoljašnjem otvoru uretre.

Kako prepoznati kondilome u obliku papula?

Kondilomi u obliku papula rastu veoma sporo. Oni imaju prekomerno zadebljanje rožnatog sloja kože i često ih prati i pigmentacija. Kod žena se oni javljaju na području velikih usana, pubisa, perineuma i anusa. Kod muškaraca na spoljašnjem sloju kožice, telu penisa i na skrotumu.

Ravni kondilomi

Oni se nalaze na grliću materice i zidovima vagine i rastu ka unutra. Ovo je i potencijalno najopasniji tip u smislu maligne degeneracije.

Široki kondilomi

Ovo su bradavičaste formacije u naborima kože oko anusa ili vagine i tvrde su na dodir. One mogu biti jarko crvene ili ljubičaste boje i mogu dostići 3-5 cm u prečniku.

Kako prepoznati kondilome u vidu mrlja?

Kondilomi ovog tipa se javljaju na površini malih i velikih usana kao sivkasto-vela, ružičasto-crvena i crvenkasto-braon tačka. Ona je jasno razgraničena od okolnog zdravog sloja kože i sadrži dobro izražene kapilare.

Koji su uzroci kondiloma?

Uzrok genitalnih bradavica se smatra infekcijom humanim papiloma virusom tipova (HPV) 1, 2, 6, 11, 16, 18. HPV se prenosi direktnim intimnim kontaktom, ali takođe majka može da zarazi bebu.

Period inkubacije je od 3 nedelje do 9-12 meseci ili više. Kondilomi se pojavljuju na mestima koja su povređena prilikom intimnog kontakta. Oni se najčešće dijagnostikuju kod muškaraca i žena starosti 20-40 godina koje su seksualno aktivne. Široki kondilomi se javljaju u drugom stadijumu sifilisa.

Dijagnoza i lečenje

Sa biste dijagnostifikovali kondilome, neophodno je da se obratite lekaru. On će potom otkriti kojim tipom HPV virusa je bolest uzrokovana i prepisaće potrebnu terapiju.

Da biste se zaštitili od kondiloma, najsigurniji način je da imate zaštićene odnose. Takođe, veoma je važno da znate kako prepoznati kondilome i da pri prvim simptomima posetite lekara.

Simptomi gonoreje: Kako prepoznati ovu polno prenosivu bolest?

sopradit/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com