Prirodni lekovi za suv kašalj: Izborite se sa iritantnim simptomom

by | 20.11.2023
Prirodni lekovi za suv kašalj

Kašalj je jedan od najiritantnijih i najdosadnijih simptoma prehlade i gripa.  Ovi prirodni lekovi za suv kašalj mogu biti od pomoći.

Kašalj je sam po sebi veoma neprijatan. Međutim, produktivniji kašalj je lakše podneti, dok je suv kašalj posebno problematičan. Srećom, postoji nekoliko prirodnih metoda koje mogu pomoći da se izborite sa ovim stanjem.

Prirodni lekovi za suv kašalj

Suv kašalj je neprijatno stanje koje prati iritacija grla, otežano disanje i napad pospanosti, a razlozi za njegov nastanak mogu biti višestruki: od alergija do virusa. Međutim, priroda nam uvek pruža ruku spasa, pa je tako slučaj i sa ovom iritantnom pojavom.

Beli luk

Poznato je da beli luk ima protivupalno i antimikrobno dejstvo. Stoga je to hrana koja može pomoći u smirivanju iritacije grla i smanjenju jačine kašlja. Sažvačite nekoliko čenova ili ih dodajte u hranu.

Prirodni lekovi za suv kašalj: Med i limun

Limun i med su savršena kombinacija kao prirodni lekovi za suv kašalj. Oni vlaže grlo i smiruju suv kašalj. Pomešajte kašiku meda sa sokom od pola limuna u čaši tople vode i pijte ovaj napitak nekoliko puta dnevno.

Propolis

Propolis je prirodni pčelinji proizvod koji ima slična dejstva kao beli luk. Propolis je jedan od vodećih kada su prirodni lekovi za suv kašalj u pitanju. Možete se odlučiti za propolis u obliku tableta ili ga dodati u toplo mleko.

Đumbir

Đumbir je odličan i veoma efektan lek kada je suvi kašalj u pitanju. On će pomoći da iskašljavate šlajm, a takođe im protivupalna dejstva. Možete dodati đumbir u piće ili napraviti čaj od njega.

Prirodni lekovi za suv kašalj: Toplo mleko sa medom

Ovo je jedan od omiljenijih tradicionalnih recepata. Toplo mleko sa medom je odličan način da ublažite suv kašalj i da ovlažite grlo. Jednu kašiku meda stavite u šolju toplog mleka i pijte pre spavanja ili tokom dana.

Crna rotkva sa medom

Izdubite rupu u rotkvici, dodajte med i ostavite nekoliko sati. Dobijeni sirup izlijte i uzimajte po jedni kašičicu nekoliko puta dnevno.

Aloja vera i med

Dan pre pripreme leka nemojte zalivati biljku. Isecite list aloje i ocedite sok. Pomešajte sa medom u odnosu 1:1. Uzimajte kašičicu nekoliko puta dnevno.

Prirodni lekovi za suv kašalj su idealan pomoćnik za ovaj neprijatan simptom. Međutim, najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom pre upotrebe, naročito ako imate određena stanja ili kašalj predugo traje.

Prostock-Studio/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com