Kašalj se pogoršava kada ležite? Evo na koje bolesti može da ukaže ovaj simptom

by | 21.06.2024
Kašalj se pogoršava kada ležite? Evo na koje bolesti može da ukaže ovaj simptom

Najčešće je kašalj simptom prehlade, ali može da prati i druge bolesti, čak i one koje nisu u vezi sa respiratornim sistemom.  Kašalj se pogoršava kada ležite? Saznajte šta su razlozi.

Verovatno su mnogi od nas primetili da se kašalj posebno pogoršava noću, dok spavate ili ležite u krevetu. Štaviše, čim ustanete ili ustanete, napad kašlja popušta i disanje postaje lakše. To na mnogo načina utiče na kvalitet sna – mnogi su čak primorani da provedu celu noć u polusedećem položaju.

Kašalj se pogoršava kada ležite?

Kašalj  je zaštitni urođeni refleks neophodan za čišćenje respiratornog trakta i obnavljanje prohodnosti disajnih puteva. Akutni kašalj traje do 3 nedelje (karakterističan za zarazne bolesti); subakutni kašalj je prisutan 3-8 nedelja (ovo može biti post-infektivni kašalj ili kašalj povezan sa velikim kašljem ili pogoršanjem hronične bolesti). Hronični kašalj je prisutan više od osam nedelja (često prati bronhijalnu i srčanu astmu, postnazalno kapanje, GERB, bronhiektazije, HOBP, tuberkulozu, rak).

Kašalj se pogoršava kada ležite: Ovo su mogući razlozi

Za početak, važno je shvatiti da kašalj nije nezavisna bolest, već simptom bolesti. To može ukazivati ne samo na patologiju bronhopulmonalnog sistema, već i na manifestaciju kardiovaskularnih bolesti, infekcija, poremećaja gastrointestinalnog trakta, nervnog sistema ili nuspojava uzimanja lekova.

Srčana astma

Najopasniji uzrok pojačanog kašlja noću u ležećem položaju je dekompenzovana srčana insuficijencija, odnosno srčana astma. Osobe sa ovom dijagnozom ne mogu ležati u horizontalnom položaju bez povišenog uzglavlja.

Kašalj može biti povezan sa različitim srčanim patologijama, uglavnom aritmijom. Uz uspešno lečenje osnovne bolesti, kašalj takođe prestaje.

Bronhijalna astma

Često paroksizmalni kašalj noću ukazuje na razvoj bronhijalne astme. U ovom slučaju, osoba je prisiljena da zauzme sedeći položaj, oslanjajući se na ruke, kako bi olakšala disanje.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

Gastroezofagealna refluksna bolest takođe može izazvati napade noćnog kašlja. Kada se sadržaj želuca podigne u jednjak i iritira njegove receptore, može se javiti bronhospazam kao refleks i može početi napad kašlja. Takođe, kod GERB-a mikročestice sadržaja želuca mogu ući u respiratorni trakt, što uzrokuje hemijsko oštećenje bronhijalne sluzokože i pojačava kašalj, posebno u ležećem položaju.

Respiratorne infekcije gornjih disajnih puteva

Pojačan kašalj bez sputuma uveče, praćen promuklošću, javlja se kod respiratorne infekcije gornjih disajnih puteva kao što je laringitis. Za odrasle ovo je retko ozbiljna bolest, iako donosi značajnu nelagodnost.

Kada spavate u ležećem položaju, međurebarni mišići se ne pomeraju tako aktivno, a sluzi je teže da napusti bronhije, što može izazvati pogoršanje kašlja. Pored toga, noću se povećava aktivnost vagusnog nerva, a iritacija njegovih receptora takođe izaziva kašalj.

Postnazalno kapanje

Alergijski i infektivni rinitis, hronični sinusitis takođe mogu izazvati kašalj koji se pogoršava u ležećem položaju – naziva se i sindrom postnazalnog kapanja. Kašalj u ovom slučaju nastaje zbog činjenice da su receptori za kašalj u zadnjem faringeksu iritirani upalom ili odvodom obilnog sluzi iz nazofarinksa i paranazalnih sinusa.

„Ušni“ kašalj

Takozvani „ušni“ kašalj takođe može izazvati napade kašlja u ležećem položaju. Na zadnjem zidu spoljašnjeg slušnog kanala nalaze se receptori čiji uticaj može izazvati refleks kašlja. Kašalj „u ušima“ može izazvati strano telo ili čep od voska, kožna oboljenja spoljašnjeg slušnog kanala, kao i otitis spoljašnjeg (Arnoldov refleks).

Rak pluća

U 80–90% slučajeva pacijenti sa rakom pluća razvijaju kašalj. Na početku bolesti je suvo, ponekad dosadno, sa promenom boje glasa. Kašalj muči pacijenta i danju i noću, menjajući se u zavisnosti od položaja tela.

Idiopatski kašalj

Idiopatski kašalj je kašalj neobjašnjive prirode – čini 5% svih slučajeva hroničnog kašlja. Pljuvačka ovih osoba sadrži veliku količinu medijatora kašlja – posebnih supstanci koje izazivaju i pojačavaju kašalj. Moguće je da je idiopatski kašalj povezan sa upornom virusnom infekcijom, kada se aktivni virusi dugo zadržavaju u telu, izazivajući kašalj, iako manje izražen nego tokom akutne infekcije.

Šta učiniti ako se kašalj pogorša kada ležite?

Pre svega treba da se obratite lekaru. Štaviše, ako je kašalj akutan, pogoršava se u ležećem položaju, praćen jakim nedostatkom daha, penastim sputumom (ponekad prošaranom krvlju) i otokom na nogama, bolje je pozvati hitnu pomoć da biste isključili plućni edem. Ovo poslednje može izazvati ozbiljne komplikacije – pogoršanje srčane insuficijencije, pneumonije, plućne embolije.

Jacob Wackerhausen / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com