Namirnice bogate gvožđem: Uvrstite ih u ishranu ako imate anemiju

by | 17.01.2024
namirnice bogate gvožđem

Zdrava i uravnotežena ishrana je veoma važno da bi naš organizam funkcionisao. Namirnice bogate gvožđem igraju veoma važnu ulogu u tome.

jedan od ključnih aspekata zdravog funkcionisanja organizam je zasićenost tkiva i organa kiseonikom. U ovaj proces je uključeno gvožđe. Međutim, bez gvožđa u organizmu je nemoguće vršiti sintezu DNK, energetski metabolizam kao i adekvatno funkcionisanje imunog sistema. Ukoliko patite od anemije, onda je veoma važno da korigujete ishranu.

Zašto su namirnice bogate gvožđem važne?

Gvožđe je veoma važna komponenta u našem organizmu. Osim što je prenosnik kiseonika u organizmu, ono učestvuje u metaboličkim procesima, u odlaganju toksina, a takođe podstiče i funkcionisanje imunog sistema, podržava rad štitne žlezde i pankreasa, učestvuje u formiranju ćelija kose, noktiju i kože.

Ishrana bogata gvožđem se preporučuje trudnicama, ljudima sa anemijom i onima kojima nedostaje gvožđe, u slučaju velikog gubitka krvi, u slučaju obilnih menstruacija, ali ljudima koji de bave teškim fizičkim radom. Naravno, gvožđe svakako treba unositi, ali ovim ljudima se preporučuje povećana količina namirnica.

Koje su namirnice bogate gvožđem?

Da biste unosili dovoljno gvožđa u organizam, potrebno je da ubacite ove namirnice u ishranu.

Spanać

Spanać ima niz zdravstvenih prednosti, a vrlo malo kalorija. Ova zelena biljka sadrži visok nivo gvožđa, ali je takođe i bogato vitaminom C, kao i antioksidansima. On sadrži i karotenoide koji mogu smanjiti upale, rizik od raka i štite vaše oči.

Meso jetre i drugih organa

Organsko meso je veoma hranljivo. Meso jetre, bubrega, mozga i srca su veoma bogati gvožđem. Ovo meso je takođe bogato proteinima i vitaminima B, bakrom i selenom. Meso je takođe bogato holinima koje je važno za zdravlje mozga.

Namirnice bogate gvožđem: Mahunarke

Mahunarke su pune hranljivih materija, a između ostalog i gvožđa. Pasulj, sočivo, leblebija, grašak i soja su odličan izvor gvožđa, naročito ako pratite vegetarijansku ishranu. Mahunarske su takođe veoma dobar izvor folata, magnezijuma i kalijuma. Da biste maksimizirali apsorpciju gvožđa, koristite mahunarke zajedno sa hranom bogatom vitaminom C kao što su citrusi ili paradajz.

Crveno meso

Crveno meso je zadovoljavajuće i hranljivo. Ono je bogato proteinima, cinkom, selenom i sa nekoliko vitamina B. Ovo je možda i najlakše dostupan izvor gvožđa što ga čini veoma važnom namirnicom kod ljud ikoji su skloni anemiji.

Kinoa

Kinoa je veoma popularna žitarica, poznata kao i pseudožiitarica. Ona ne sadrži gluten zbog čega je odličan izbor za ljude koji imaju celijakiju. Međutim, ona je bogata i folatima, magnezijumom, bakrom, manganom i drugim hranljivim materijama. Pored toga, kinoa ima više antioksidativnih aktivnosti od mnogih drugih žitarica.

Ćuretina

Ćureće meso takođe spada u namirnice bogate gvožđem. Ovo meso se takođe smatra jednim od najzdravijih. Ono takođe sadrži i visok nivo proteina koje vam pomažu da se osećate sito, a takođe i povećava brzinu metabolizma nakon obroka.

Brokoli

Brokoli je izuzetno hranljiv. On je bogat folatom, vlaknima i vitaminom K i C. On pomaže smanjenju rizika od raka. Pošto je bogat vitaminom C to pomaže vašem organizmu da bolje apsorbuje gvožđe.

Namirnice bogate gvožđem: Tamna čokolada

Tamna čokolada je svakako najzdraviji tip ove poslastice. Osim što je hranljiva, ona je i veoma ukusa, a sadrži visok nivo gvožđa, bakar i magnezijum. Pored toga, ona sadrži prebiotička vlakna koja neguju prijateljske bakterije u crevu. A studije su pokazale da ima blagotvorne efekte na holesterol i može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

Riba

Riba je veoma hranljiva, a određene sorte poput tunjevine su veoma bogate gvožđem. Osim toga, riba je prepuna omega-3 masnim kiselinama, i poboljšavaju zdravlje mozga, imunitet i podržavaju rast i razvoj. Pored tunjevine, dobar izbor su i skuša i sardine.

happy_lark/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com