Pirinač je namirnica dugovečnosti i osnova svake dijete

by | 02.10.2023
zašto je pirinač zdrav

Pirinač je veoma zdrava namirnica i preporučljivo je da je uvrstite u svoju ishranu. Ako ste se pitali zašto je pirinač zdrav i koje su njegove prednosti, evo šta morate da znate.

Zašto je pirinač zdrav?

Ishrana koja sadrži dovoljan unos pirinča je idealna. Pirinač je bogat esencijalnim materijama. Sadrži dovoljan nivo ugljenih hidrata ta sagorevanje masti u ćelijama. Međutim, preporučljivo je da koristite nerafinisani (smeđi) pirinač jer je zdraviji od rafinisanog (belog) pirinča pošto je neprerađen. Pored toga, smeđi pirinač će vas duže držati sitim. Primera radi, 150 g pirinča sadrži dovoljno proteina, kalcijuma i magnezijuma potrebnih za dnevne potrebe organizma. Osim toga, on sadrži i vitamine B i E, gvožđe,selen i biljna vlakna.

Kako pirinač utiče na organizam?

Pirinač je jedna od retkih namirnica koja ne dovodi do viška kilograma koji prouzrokuju visok krvni pritisak i kardiovaskularne bolesti. Upravo iz tog razloga se pirinač često nalazi kao osnovna namirnica u raznim dijetama. Osim toga, pirinač je odličan za osobe koje pate od gihta, arterijske hipertenzije i za one koji imaju problema sa taloženjem soli u zglobovima i hrskavicu. Osim toga, pirinač sadrži i malu količinu vlakana koja normalizuju varenje, pomažu telu da uklone toksine i očiste creva. Zahvaljujući ovom dejstvu pirinča, pokreće se metabolizam i poboljšava opšte stanje.

Još jedna pogodnost pirinča je što ne sadrži gluten, pa je naročito pogodan za osobe koje pate od alergije, intolerancije na gluten ili od celijakije. Osim toga, pirinač može biti od pomoći i za želudac.

Zašto je pirinač zdrav: Kako ga konzumirati?

Pirinač je osnova uravnotežene ishrane koju možete dopuniti sa drugim komponentama kao što je povrće, vegetarijanska supa, pržena riba ili meso. U ovom slučaju, pirinač igra ulogu hleba, ali funkcioniše i kao prilog. To ga čini savršenom namirnicom koja će biti dobra za vaše zdravlje, a možete ga pripremiti na razne načine.

Snežana Vranić

monticelllo/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com